Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: EU:n ulkoministerit keskustelevat 19.4. Etiopiasta ja Ukrainasta

Jaa

EU:n ulkoministereiden huhtikuun kokouksen pääaiheita ovat Etiopian ja Ukrainan tilanteet. Ulkoasiainneuvoston epävirallisessa videokokouksessa Suomea edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Ulkoministerit keskustelevat myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban kanssa.

Ulkoministerit kuulevat Etiopia-keskustelun yhteydessä katsauksen ulkoministeri Haavistolta hänen EU:n edustajana huhtikuun alussa tekemästään toisesta matkasta Etiopiaan, Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin. Ulkoministeri Haaviston toiminta on keskeinen osa EU:n vaikuttamistyötä väkivaltaisuuksien ja sotatoimien lopettamiseksi Tigrayn alueella. Lisäksi EU:n tulee jatkaa tukeaan rauhanomaisten ratkaisujen löytämiseksi alueellisesti Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) -patoneuvotteluissa sekä Etiopian ja Sudanin rajakiistaa koskevassa kysymyksessä.

Ukraina-keskustelu keskittyy jännitteiden viimeaikaiseen kiristymiseen Venäjän sotilaallisen läsnäolon lisäännyttyä Itä-Ukrainan konfliktialueen lähellä sekä Venäjään laittomasti liitetyllä Krimin niemimaalla. Suomen tavoitteena on vahvistaa EU:n yhtenäinen tuki Ukrainalle, sen suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen puitteissa sekä toimille jotka tähtäävät sotilaallisten jännitteiden lieventymiseen alueella. Lisäksi keskustellaan Ukrainan uudistusprosessista. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell on kutsunut Ukrainan ulkoministeri Kuleban keskusteluun jäsenmaiden ulkoministerien kanssa kokouksen yhteydessä.

Kokouksessa käsitellään lisäksi ajankohtaisina aiheina muun muassa Mosambikia, Valko-Venäjää, Myanmaria, Georgiaa, EU-Intia -suhteita ja Iranin JCPOA-ydinsopimuksen tilannetta.

Lisätietoa:

Ulkoministerin diplomaattiavustaja Turo Mattila, p. +358 295 350 613
Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen, p.  +358 295 351 780
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme