Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: EU:n ulkoministerit keskustelevat ilmastosta ja energiasta sekä useista ajankohtaisista aiheista

Jaa

EU:n ulkoasiainneuvoston vuoden ensimmäinen kokous järjestetään Brysselissä maanantaina 25. tammikuuta. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Pekka Haavisto. Kokouksen pääaiheita ovat EU:n ilmasto- ja energiadiplomatia sekä keskustelu Japanin ulkoministerin kanssa. Lounaalla ministerit keskustelevat EU:n yhteistyöstä Iso-Britannian kanssa ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla. Esille nousee myös venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin pidätys.

EU:n ulkoministerit haluavat lähettää keskustelusta kannustavan viestin EU:n ulkopuolisille maille ennen marraskuun COP26-ilmastokokousta Glasgowissa. EU haluaa vauhdittaa kansainvälisiä kumppanuuksia globaalin vihreän siirtymän mahdollistamiseksi. Suomi korostaa ilmastonmuutoksen ja biodiversiteettikadon kansainvälistä yhteyttä sekä arktisen alueen riittävää huomioimista EU:n politiikoissa. Keskustelussa arvioidaan myös ilmastomuutoksen geopoliittisia vaikutuksia.

Japanin ulkoministeri ja EU:n ulkoministerit keskustelevat Intian valtamereltä Tyynellemerelle ulottuvan Indopasifisen alueen kehityksestä ja alueellisista turvallisuuskysymyksistä. Japani on EU:lle tärkeä kumppani, jonka kanssa on viime vuosina solmittu muun muassa vapaakauppasopimus. Suomi näkee, että EU:n on vahvistettava vuoropuhelua Japanin kanssa sekä tehostettava EU:n ja Japanin välisten sopimusten konkreettista toimeenpanoa.

EU:n ulkoministerit käyvät epävirallisen lounaskeskustelun tulevasta suhteesta ja yhteistyöstä Ison-Britannian kanssa ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa. Suomi pitää EU:n ulkosuhdehallinnon tavoin tärkeänä, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen sekä puolustusyhteistyö EU:n ja Ison-Britannian välillä jatkuu mahdollisimman tiiviinä.

Ulkoministereiden keskusteltavana on lisäksi useita ajankohtaisia aiheita, joihin kuuluu venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin pidätys hänen palattuaan Moskovaan. Muita ajankohtaisia aiheita ovat EU:n suhteet Yhdysvaltain uuteen hallintoon, Iran-ydinsopimus JCPOA:n tilanne, Afrikan sarven tilanne, Bosnia-Hertsegovina, Egypti, Persianlahden alueen laajempi turvallisuus, Hongkong, Venezuela sekä korona-rokotteiden saatavuus EU:n ulkopuolella.

Lisätietoja:

Ulkoministerin erityisavustaja Jeri Aalto, p. +358 50 472 0725

Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen, p. +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme