Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: EU:n ulkoministerit keskustelevat Valko-Venäjästä ja EU:n ja Afrikan unionin suhteista

Jaa

EU:n ulkoasiainneuvoston kokous järjestetään Brysselissä maanantaina 21. syyskuuta. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Pekka Haavisto. Kokouksen pääaiheina ovat Valko-Venäjä, EU:n ja Afrikan unionin suhteet sekä Libya.

Valko-Venäjän osalta jatketaan edellisissä ulkoministerikokouksissa aloitettua keskustelua maan sisäisestä tilanteesta. Suomelle on tärkeää Valko-Venäjän tilanteen rauhanomainen ratkaisu, voimankäytön ja mielenosoittajien pidätysten lopettaminen, poliittisten vankien välitön vapauttaminen sekä kansalaisten oikeuksien kunnioittaminen.

Ulkoministerit valmistelevat tulevaa EU:n ja Afrikan unionin (AU) ulkoministerikokousta, joka edeltää EU-AU-huippukokousta. EU:n Afrikka-suhteissa Suomi haluaa EU:n antavan vahvan tuen Afrikan integraatiolle. Suomi haluaa suunnata koronapandemiaa koskevaa keskustelua mm. vihreään jälleenrakennukseen, Afrikan vapaakauppa-alueeseen sekä hyvän hallinnon ja monenkeskisen yhteistyön edistämiseen. Ilmastonmuutoksen ja ympäristön tulee olla EU-Afrikka-yhteistyön keskiössä. Suomi pitää tärkeänä keskustella myös Sudanin tilanteesta, jolla on vaikutusta alueelliseen vakauteen.

Libyan osalta käydään keskustelu maan poliittisesta tilanteesta erityisesti 21.8.2020 tulitaukoilmoituksen jälkeen. Libyaa on tärkeää tukea sen hauraassa turvallisuustilanteessa. Ponnisteluja pysyvän tulitauon saavuttamiseksi ja rauhanomaisen poliittisen ratkaisun aikaansaamiseksi on jatkettava.

Ulkoministerit keskustelevat lisäksi epävirallisessa lounaskeskustelussa EU:n eteläisestä naapurustosta. EU:n tavoitteiden päivittämistä eteläisessä naapurustossa pohditaan muun muassa koronapandemian tuomien haasteiden valossa. EU:n tärkeiden arvojen – kuten ihmisoikeudet, sukupuolten välinen tasa-arvo, hyvä hallinto ja oikeusvaltioperiaate – on tärkeä pysyä naapuruuspolitiikan ytimessä.

Lisätietoja:
Ulkoministerin diplomaattiavustaja Turo Mattila, p. +358 295 350 613
Osastopäällikkö Mikko Kinnunen, p. +358 295 351 820

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Foreign ministers discuss Russia, Latin America and EU’s role in international organisations9.10.2020 16:44:24 EESTPress release

The EU Foreign Affairs Council will convene on Monday 12 October in Luxembourg. The main items of discussion on the agenda will be Russia, the Belgrade-Pristina Dialogue, Latin America and the Caribbean. Over a working lunch, ministers will have a discussion on how the EU and its Member States could jointly intensify their support for the rules-based international system (RBIS).

UM: Ulkoministerit keskustelevat Venäjästä, Latinalaisesta Amerikasta ja EU:n vaikuttamisesta kansainvälisissä järjestöissä9.10.2020 16:40:58 EESTTiedote

EU:n ulkoasiainneuvoston kokouksen pääaiheina Luxemburgissa maanantaina 12. lokakuuta ovat Venäjä, Serbian ja Kosovon suhteiden normalisointidialogi sekä Latinalainen Amerikka ja Karibia. Epävirallisella lounaalla pohditaan, miten EU ja jäsenmaat voivat yhdessä vahvemmin tukea kansainvälistä sääntöpohjaista järjestelmää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme