Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomio oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä koskevassa asiassa

Jaa
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on 14. helmikuuta 2019 antanut Suomea koskevan tuomion, jonka mukaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen (EIS) 6 artiklaa (oikeudenmukainen oikeudenkäynti) ei ole loukattu.

Tapauksessa oli kysymys kilpailunrajoitusta koskevan asian käsittelystä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös perustui muun muassa tuomioistuimessa esitettyyn asiakirjanäyttöön sekä markkinaoikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa kuultuihin todistajien kertomuksiin. Nämä koskivat sekä todistajien omia kokemuksia, että sitä mitä todistajat olivat kuulleet kerrottavan. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan näytön arvioinnissa keskeistä oli esitetyn todistelun tarkastelu kokonaisvaltaisesti.

Valittaja katsoi, että asian käsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa ei täyttänyt EIS 6 artiklan vaatimuksia. Valittaja perusteli näkemystään sillä, että korkein hallinto-oikeus hyväksyi kuulopuhetodistelun, jolloin valittajayhtiöllä ei ollut mahdollisuutta kuulustella näiden todistajankertomusten alkuperäisinä lähteinä olleita henkilöitä. Lisäksi valittajan mukaan korkein hallinto-oikeus hyväksyi kilpailuasiassa alhaisemman näyttöstandardin kuin ”ilman varteenotettava epäilystä” (”beyond reasonable doubt”) tai”näyttöenemmyys” (”preponderance of evidence”). Valittajan mukaan asiassa oli myös käytetty käännettyä todistustaakkaa.

EIT katsoi välillisen näytön osalta yksimielisesti, ettei 6 artiklan 1 kohtaa ole loukattu. Ratkaisussaan korkein hallinto-oikeus ei ollut perusteettomalla tavalla nojautunut todistajakertomuksiin. EIT huomioi myös, ettei välillisellä näytöllä ollut ratkaisevaa merkitystä korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisussa. EIT arvioi oikeudenkäynnin oikeudenmukaisuutta kokonaisuudessaan ja katsoi muun muassa, että valittajalla oli mahdollisuus käyttää oikeuttaan puolustukseen riittävine suojatoimineen myös sen näytön osalta, johon ratkaisu perustui.

Korkeimman hallinto-oikeuden käyttämää näyttöstandardia ja todistustaakkaa koskevien väitteiden osalta EIT katsoi, että valitus oli ilmeisen perusteeton ja jätti valituksen tutkittavaksi ottamatta.

EIT:n lehdistötiedote ja tuomio kokonaisuudessaan ovat luettavissa EIT:n verkkosivuilta ja HUDOC-tietokannasta.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Päivi Rotola-Pukkila, ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikkö, puh. 0295 351 922.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministeriets enkätundersökning: ryssarna förhåller sig negativare till Finland, ungdomarna har positivare inställningar13.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den av Finlands ambassad i Moskva beställda enkätundersökningen förhåller sig en dryg tredjedel av de ryssar som svarade på enkäten positivt till Finland. För ett år sedan uppgav ungefär hälften att de är positiva till Finland. Enligt enkätundersökningen har Finlands rykte försämrats främst av att ryska medier har gett en felaktig och negativ bild av Finlands Natomedlemskap. Ungdomarnas inställningar till Finland är positivare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye