Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomio oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä koskevassa asiassa

Jaa

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on 14. helmikuuta 2019 antanut Suomea koskevan tuomion, jonka mukaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen (EIS) 6 artiklaa (oikeudenmukainen oikeudenkäynti) ei ole loukattu.

Tapauksessa oli kysymys kilpailunrajoitusta koskevan asian käsittelystä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös perustui muun muassa tuomioistuimessa esitettyyn asiakirjanäyttöön sekä markkinaoikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa kuultuihin todistajien kertomuksiin. Nämä koskivat sekä todistajien omia kokemuksia, että sitä mitä todistajat olivat kuulleet kerrottavan. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan näytön arvioinnissa keskeistä oli esitetyn todistelun tarkastelu kokonaisvaltaisesti.

Valittaja katsoi, että asian käsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa ei täyttänyt EIS 6 artiklan vaatimuksia. Valittaja perusteli näkemystään sillä, että korkein hallinto-oikeus hyväksyi kuulopuhetodistelun, jolloin valittajayhtiöllä ei ollut mahdollisuutta kuulustella näiden todistajankertomusten alkuperäisinä lähteinä olleita henkilöitä. Lisäksi valittajan mukaan korkein hallinto-oikeus hyväksyi kilpailuasiassa alhaisemman näyttöstandardin kuin ”ilman varteenotettava epäilystä” (”beyond reasonable doubt”) tai”näyttöenemmyys” (”preponderance of evidence”). Valittajan mukaan asiassa oli myös käytetty käännettyä todistustaakkaa.

EIT katsoi välillisen näytön osalta yksimielisesti, ettei 6 artiklan 1 kohtaa ole loukattu. Ratkaisussaan korkein hallinto-oikeus ei ollut perusteettomalla tavalla nojautunut todistajakertomuksiin. EIT huomioi myös, ettei välillisellä näytöllä ollut ratkaisevaa merkitystä korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisussa. EIT arvioi oikeudenkäynnin oikeudenmukaisuutta kokonaisuudessaan ja katsoi muun muassa, että valittajalla oli mahdollisuus käyttää oikeuttaan puolustukseen riittävine suojatoimineen myös sen näytön osalta, johon ratkaisu perustui.

Korkeimman hallinto-oikeuden käyttämää näyttöstandardia ja todistustaakkaa koskevien väitteiden osalta EIT katsoi, että valitus oli ilmeisen perusteeton ja jätti valituksen tutkittavaksi ottamatta.

EIT:n lehdistötiedote ja tuomio kokonaisuudessaan ovat luettavissa EIT:n verkkosivuilta ja HUDOC-tietokannasta.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Päivi Rotola-Pukkila, ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikkö, puh. 0295 351 922.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Över 134 miljoner människor i behov av humanitär hjälp – internationella dagen för humanitärt arbete framhåller kvinnors roll under kriser19.8.2019 11:09:47 EESTTiedote

På den internationella dagen för humanitärt arbete den 19 augusti fäster FN särskild vikt vid kvinnors och flickors särskilda behov i det humanitära arbetet. Under sitt ordförandeskap i Europeiska unionens råd vill även Finland framhålla vikten av att förebygga sexuellt våld och våld på grund av kön och vikten av att stödja våldsoffren.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme