Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomio oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä koskevassa asiassa

Jaa

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on 14. helmikuuta 2019 antanut Suomea koskevan tuomion, jonka mukaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen (EIS) 6 artiklaa (oikeudenmukainen oikeudenkäynti) ei ole loukattu.

Tapauksessa oli kysymys kilpailunrajoitusta koskevan asian käsittelystä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös perustui muun muassa tuomioistuimessa esitettyyn asiakirjanäyttöön sekä markkinaoikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa kuultuihin todistajien kertomuksiin. Nämä koskivat sekä todistajien omia kokemuksia, että sitä mitä todistajat olivat kuulleet kerrottavan. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan näytön arvioinnissa keskeistä oli esitetyn todistelun tarkastelu kokonaisvaltaisesti.

Valittaja katsoi, että asian käsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa ei täyttänyt EIS 6 artiklan vaatimuksia. Valittaja perusteli näkemystään sillä, että korkein hallinto-oikeus hyväksyi kuulopuhetodistelun, jolloin valittajayhtiöllä ei ollut mahdollisuutta kuulustella näiden todistajankertomusten alkuperäisinä lähteinä olleita henkilöitä. Lisäksi valittajan mukaan korkein hallinto-oikeus hyväksyi kilpailuasiassa alhaisemman näyttöstandardin kuin ”ilman varteenotettava epäilystä” (”beyond reasonable doubt”) tai”näyttöenemmyys” (”preponderance of evidence”). Valittajan mukaan asiassa oli myös käytetty käännettyä todistustaakkaa.

EIT katsoi välillisen näytön osalta yksimielisesti, ettei 6 artiklan 1 kohtaa ole loukattu. Ratkaisussaan korkein hallinto-oikeus ei ollut perusteettomalla tavalla nojautunut todistajakertomuksiin. EIT huomioi myös, ettei välillisellä näytöllä ollut ratkaisevaa merkitystä korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisussa. EIT arvioi oikeudenkäynnin oikeudenmukaisuutta kokonaisuudessaan ja katsoi muun muassa, että valittajalla oli mahdollisuus käyttää oikeuttaan puolustukseen riittävine suojatoimineen myös sen näytön osalta, johon ratkaisu perustui.

Korkeimman hallinto-oikeuden käyttämää näyttöstandardia ja todistustaakkaa koskevien väitteiden osalta EIT katsoi, että valitus oli ilmeisen perusteeton ja jätti valituksen tutkittavaksi ottamatta.

EIT:n lehdistötiedote ja tuomio kokonaisuudessaan ovat luettavissa EIT:n verkkosivuilta ja HUDOC-tietokannasta.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Päivi Rotola-Pukkila, ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikkö, puh. 0295 351 922.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesminister Soini till utrikesrådet i Bryssel15.2.2019 13:46:02Tiedote

Europeiska unionens råd för utrikes frågor sammanträder i Bryssel den 19 februari. Utrikesminister Timo Soini företräder Finland vid mötet. Mötet behandlar Ukraina, Syrien och Afrikas horn. Under ministrarnas lunchmöte diskuteras läget i Venezuela. Minister Soini ska också delta i ett frukostmöte om EU:s och Ukrainas relation, som Danmark och Ukraina står värdar för. Även Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin deltar.

MFA: Foreign Minister Soini to Foreign Affairs Council in Brussels15.2.2019 13:45:31Tiedote

The EU Foreign Affairs Council (FAC) will meet in Brussels on 19 February. Finland's representative at the meeting will be Minister for Foreign Affairs Timo Soini. The topics on the meeting agenda include Ukraine, Syria and the Horn of Africa. At lunch, foreign ministers will discuss the situation in Venezuela. Minister Soini will also attend an EU-Ukraine breakfast meeting, hosted by Denmark and Ukraine. Minister of Foreign Affairs of Ukraine Pavlo Klimkin will be present, too.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme