Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys – ulkomailla äänesti 16 553 henkilöä

Jaa

Suomen ulkomaanedustustoissa ja niiden toimipaikoissa kävi europarlamenttivaalien ennakkoäänestyksen aikana antamassa äänensä yhteensä 16325 henkilöä. Laivoilla äänesti 228 suomalaista miehistön jäsentä.

Äänestäjiä oli noin 2200 enemmän kuin vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa, jolloin äänestäjiä edustustoissa ja niiden toimipaikoissa kävi 14121. Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys järjestettiin tänä vuonna 80 maassa, joissa oli yhteensä 169 äänestyspaikkaa.

Kaiken kaikkiaan ulkomailla vakinaisesti asuvia äänioikeutettuja oli väestörekisterikeskuksen tilastojen mukaan tänä vuonna noin 255 000 henkilöä. Heidän lisäkseen edustustoissa saivat äänestää myös ulkomailla tilapäisesti oleskelevat äänioikeutetut.

Pysyvästi toisessa EU-maissa asuvat suomalaiset voivat europarlamenttivaaleissa rekisteröityä äänestäjiksi asuinmaissaan. Tällöin heillä ei ole äänioikeutta Suomen europarlamenttiedustajien vaaleissa.

Kevään eduskuntavaalien tapaan ulkomailla pysyvästi ja tilapäisesti asuvilla tai oleskelevilla suomalaisilla on ollut mahdollista äänestää vaaleissa kirjeitse. Kirjeitse äänestäneiden määrää ei ole vielä saatavilla. Kirjeäänestyksen järjestämisestä vastaa oikeusministeriö.

Eniten äänestäjiä kävi perinteiseen tapaan Ruotsissa, yhteensä 2677 henkilöä. Toisella sijalla on Espanja, jossa äänesti 1571 henkilöä. Kolmanneksi vilkkaimmin äänestettiin Belgiassa, jossa äänestämässä kävi 1425 henkilöä. Saksassa kävi 1149 ja Isossa-Britanniassa 1059 äänestäjää.

Ennakkoäänestyspaikoista vilkkainta oli Brysselissä, jossa äänesti 1425 henkilöä, toiseksi vilkkainta Tukholmassa, jossa äänesti 1211 henkilöä - kolmannella sijalla on Fuengirola, jossa kävi 893 äänestäjää.

Lisätietoja: passiasioiden yksikönpäällikkö Leena Ritola, puh. 0295 351 524.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesministeriet utredde: majoriteten av ryssarna positivt inställda till Finland12.9.2019 12:00:00 EESTTiedote

Finlands ambassad i Moskva och generalkonsulat i Sankt Petersburg lät sommaren 2019 göra en undersökning för att utreda ryssarnas föreställningar om Finland. Undersökningen har utförts av bolaget Levada Market Research och totalt 1 600 personer från olika delar av Ryssland har svarat på enkäten. Den aktuella undersökningen är den andra som gjorts, då en motsvarande undersökning gjordes sommaren 2017. I år utfördes också en separat undersökning i Sankt Petersburg och Leningrad oblast.

UM: Ulkoministeriö selvitti: Valtaosa venäläisistä suhtautuu Suomeen myönteisesti12.9.2019 12:00:00 EESTTiedote

Suomen Moskovan-suurlähetystö ja Pietarin pääkonsulaatti teettivät kesällä 2019 tutkimuksen, jossa selvitettiin venäläisten mielikuvia Suomesta. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Levada Market Research ja siihen vastasi yhteensä 1 600 henkilöä eri puolilta Venäjää. Tutkimus tehtiin nyt toista kertaa – edellisen kerran se toteutettiin kesällä 2017. Tänä vuonna tutkimus toteutettiin erilliskyselynä myös Pietarissa ja Pietaria ympäröivällä Leningradin alueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme