Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: EU:s handelsministrar diskuterar utsikterna för WTO och handelsförbindelserna med Förenta staterna och Kina

Dela

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari deltar i ett informellt videomöte mellan EU:s handelsministrar den 9 november 2020. På agendan står utsikterna för Världshandelsorganisationen WTO och EU:s handelsförbindelser med Förenta staterna och Kina.

Ministrarna diskuterar de mål som EU ska ställa upp inför WTO:s ministerkonferens nästa år.

"Det multilaterala handelssystemet är mycket viktigt för oss, och EU bör delta aktivt i förberedelserna inför WTO:s ministerkonferens. WTO har också en central roll när det gäller att genom handeln främja den ekonomiska återhämtningen efter coronakrisen", säger minister Skinnari.

EU:s handelsministrar sammanträder knappt en vecka efter valet i Förenta staterna. Minister Skinnari anser att EU även i fortsättningen bör sträva efter att upprätthålla positiva förbindelser med Förenta staterna och fortsätta samarbeta, också för att reformera det multilaterala handelssystemet.

"Tvistefrågor, som till exempel tvisten mellan Airbus och Boeing som nu pågått i flera år, måste lösas genom förhandlingar. Det ligger i båda parternas intresse att EU och Förenta staterna hittar en lösning på tvisten om statligt stöd", konstaterar minister Skinnari.

Även i handelsförbindelserna med Kina anser Skinnari att en regelbunden dialog är nödvändig. EU bör vara konsekvent och tydlig i sin kommunikation. Det pågår nu förhandlingar mellan EU och Kina om ett investeringsavtal. Minister Skinnari framhåller att EU bör sikta på ett ambitiöst förhandlingsresultat som jämnar ut den nuvarande obalansen mellan EU och Kina.

Ytterligare information:

Juha Niemi, utvecklings- och utrikeshandelsministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 50 478 1387, och Ilkka-Pekka Similä, avdelningschef, tfn +358 50 336 3856

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Nyckelord

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum