Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Finland främjar vaccinationstäckningen globalt

Dela

Finland donerar ett andra parti vaccin mot covid-19 genom EU. Det är vaccin som annars förblir oanvända i Finland. Donationen fördröjer inte vaccineringen i Finland. Finlands vaccinationsdonation och stöd till vaccinalliansen Gavi ökar den globala vaccinationstäckningen och förebygger uppkomsten av nya virusvarianter.

Vid sitt sammanträde den 16 december beslutade statsrådet donera ett parti Johnson & Johnson-vacciner till utvecklingsländer. Vaccinernas värde uppgår till 12,6 miljoner euro. Donationen består av vaccindoser som upphandlats av EU och som förblir oanvända av Finland. Donationen fördröjer inte vaccineringen i Finland. Detta är Finlands andra vaccindonation. I september 2021 donerade Finland AstraZeneca och Johnson & Johnson-vacciner värda 10 miljoner euro.

”Coronapandemin har visat hur globala problem snabbt påverkar Finlands välfärd och ekonomi. Vi kan besegra pandemin, men det behövs mer resurser och mer solidaritet”, säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.

Finland stöder den internationella vaccinsolidariteten och deltar i EU:s insatser för att öka tillgången till vacciner mot covid-19. Det är nödvändigt att stödja tredjeländers tillgång till vaccin av global solidaritet, men också med tanke på EU:s egen hälsosäkerhet och ekonomi.

Finland stöder också vaccinalliansen Gavi med 15,2 miljoner euro. Gavi är en central aktör i responsen på coronapandemin. Genom initiativet Covax samarbetar Gavi med Världshälsoorganisationen WHO, Coalition for Epidemic Preparedness Innovation CEPI och FN:s barnfond Unicef. Covax är den huvudsakliga kanalen för internationellt samarbete för att säkerställa jämlik tillgång till vaccin mot covid-19. Genom Covax genomförs också EU:s insatser för vaccinsolidariteten.

Covax har mekanismen Covax AMC (Advanced Market Commitment) som stöder tillgången till vaccin i låginkomstländer och medelinkomstländer. Finland stöder Covax AMC för att öka den globala vaccinationstäckningen och för att förebygga uppkomsten och spridningen av nya virusvarianter.

Ytterligare information:

Eija Limnell, ambassadråd, enheten för hållbar utveckling och klimatpolitik, tfn + 358 50 576 8985

Tiina Vainio, utvecklings- och utrikeshandelsministerns specialmedarbetare, tfn +358 50524 6559

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum