Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Finlands beskickningar utredde: utbildning, jämlikhet och Sanna Marin gjorde Finland synligt i utländska medier 2019

Dela

Översikten Finland i utländska medier, som utrikesministeriet sammanställt av material från Finlands ambassader och konsulat, visar att Finland fortfarande framställs i positiv dager i utländska medier. Regeringsskiftet och valet av Sanna Marin till statsminister i slutet av året väckte exceptionellt stor uppmärksamhet i medierna. I likhet med tidigare år förknippades även temana utbildning, jämställdhet och jämlikhet med Finland.

I den årliga översikten Finland i utländska medier bedömer beskickningarna hurdana teman och nyheter som under det gångna året slog igenom i de utländska medierna och vilka av Finlands starka eller svaga sidor som särskilt togs upp på olika håll i världen.

År 2019 var det allmänna omdömet om Finlands anseende i medierna i medeltal 4,05 på en skala från 1 (kritisk) till 5 (idealiserande). År 2018 var motsvarande siffra 4,07 och 2017 var den 3,96.

Finland i fokus för intresse tack vare Sanna Marin och jämlikhet

I december blev de utländska medierna tagna med storm av fenomenet Sanna Marin, som gjorde Finland exceptionellt synligt ute i världen. Så bedömer Finlands ambassad i Washington synligheten i Förenta staterna: ”Den stora nyhetshändelsen i slutet av året var valet av Sanna Marin till statsminister – gemene man har hört talas om det. Mellan den 8 och den 15 december figurerade Marin över 1 500 gånger i amerikanska nyheter. Alla de största amerikanska medierna från New York Times till Washington Post och från NPR till NBC gick ut med nyheter om henne. Finlands nya statsminister uppmärksammades också i sociala medier och i komediprogram på kvälls-tv. ”

Valet av ny statsminister fick också mycket synlighet i Asien: ”Valet av Sanna Marin är förmodligen den viktigaste nyheten från Finland som uppmärksammats i medierna i Myanmar. En framgångsrik, ung kvinnlig politiker väcker beundran här på samma sätt som i andra länder”, rapporterar Finlands ambassad i Yangon.

Chefen för utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati Laura Kamras berättar att enkäten ger intressant information om Finlands synlighet och om de teman som gör Finland synligt: ”Med hjälp av enkäten kan aktörer som arbetar med Finlandsbilden, till exempel utrikesministeriet, Visit Finland och städerna, följa hur deras långsiktiga mediearbete syns i de utländska medierna.”

”I fjol lyfte vi fram jämlikhet som huvudtema för vårt arbete med Finlandsbilden. Det intresse som den nya regeringen i december väckte med tanke på jämlikhet bekräftar att de teman som vi lyft fram i vårt arbete ger en sanningsenlig bild av Finland”, säger Kamras.

Utbildning och klimatåtgärder Finlands starka sidor

Liksom tidigare år var kunnandet inom utbildning det viktigaste enskilda tema som diskuterades i utländska medier när det gäller Finland. Också Finlands aktiva regeringsprogram som betonar klimatåtgärder och EU-ordförandeskapet som även det lyfte fram klimattemat satte en positiv prägel på Finlands synlighet i medierna.

År 2019 placerade sig Finland i topp i flera internationella jämförelser. En jämförelse som allmänheten mest intresserade sig för var FN:s lyckorapport World Happiness Report: ”Finlands placering som det lyckligaste av världens länder två gånger i rad stärkte ytterligare landets goda anseende”, bedömer Finlands ambassad i Singapore. Uppmärksamhet fästes också vid andra jämförelser där Finland gjorde väl ifrån sig, bland annat IMD Smart Cities Index, Global Innovation Index och Work-life balance.

I översikten Finland i utländska medier granskades alla slags medier, men tidningar följdes extra noga. Uppgifterna baserar sig på beskickningarnas bedömningar och i en del länder även på betald mediebevakning. Totalt 75 av Finlands 89 beskickningar besvarade enkäten. Allmänna bedömningar, beskickningarnas synpunkter och direkta citat från medierna finns samlade i de bifogade sammandragen på finska och engelska.

Ytterligare information: Laura Kamras, chef för enheten för offentlig diplomati, tfn +358 295 351 558, och Harri Kilpi, kommunikationsplanerare, tfn +358 295 351 342

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesrådet sammanträder i Bryssel för att diskutera Latinamerika och relationen mellan EU och Turkiet10.7.2020 11:21:40 EESTTiedote

EU-ländernas utrikesministrar träffas fysiskt i Bryssel vid utrikesrådets möte den 13 juli 2020. Utrikesminister Pekka Haavisto företräder Finland vid mötet. Huvudteman för mötet är situationen i Latinamerika och Västindien samt relationen mellan EU och Turkiet. Andra aktuella teman som utrikesministrarna ska diskutera är situationen i Hongkong och fredsprocessen i Mellanöstern. Mötet är det första fysiska EU-mötet på ministernivå sedan coronepidemin bröt ut.

UM: Ulkoasianneuvosto koolla Brysselissä Latinalaisesta Amerikasta sekä EU:n ja Turkin suhteista10.7.2020 10:55:01 EESTTiedote

Euroopan unionin jäsenmaiden ulkoministerit tapaavat fyysisesti Brysselissä 13.7.2020 ulkoasianneuvoston kokouksessa. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Haavisto. Keskustelun pääaiheina ovat Latinalaisen Amerikan ja Karibian tilanne sekä EU:n ja Turkin suhteet. Ajankohtaisista aiheista keskustelussa ovat myös Hong Kongin tilanne ja Lähi-idän rauhanprosessi. Kokous on ensimmäinen EU:n ministeritason fyysinen kokous koronaepidemian puhkeamisen jälkeen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum