Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: I välfärdsområdesvalet förhandsröstade 2 923 personer utomlands

Dela

I välfärdsområdesvalet har totalt 2 923 personer röstat på förhand vid Finlands ambassader och konsulat utomlands. Det är första gången finländarna röstar i välfärdsområdesvalet. Jämfört med kommunalvalet 2021 avlades ca 8 procent fler röster.

Det var möjligt att förhandsrösta i 69 länder vid totalt 93 röstningsställen. Dessutom ordnades förhandsröstning för personalen på ca tjugo finska fartyg. På fartygen röstade knappt hundra besättningsmedlemmar. Även de finländska krishanteringstrupperna hade möjlighet att rösta på förhand på basen i Erbil i Irak och i Jabal Marun i Libanon.

Cirka 64 procent av alla röster utomlands gavs i Spanien, totalt 1 866 röster (i kommunalvalet 318), varav största delen, 998 röster, gavs i Fuengirola (i kommunalvalet 198).

Vid de flesta röstningsställena var röstetalen mycket låga, vid fem röstningsställen röstande ingen alls. Endast i Spanien, Island och Turkiet gavs fler röster än i kommunalvalet. I Belgien utövade 117 personer sin rösträtt, i Libanon 84, i Estland 62 och i Ryssland 50.

Det var också möjligt att rösta per brev under förhandsröstningen i välfärdsområdesvalet. På grund av coronapandemin uppmanades finländare bosatta utomlands att beställa brevröstningsmaterialet för säkerhets skull. Möjligheten att förhandsrösta ställdes in på två orter på grund av coronaläget och på en ort ställdes röstningen in på grund av den instabila situationen i landet.

Uppgifterna om antalet personer som brevröstat är ännu inte tillgängliga. Det är justitieministeriet som ansvarar för att ordna brevröstningen.

Ytterligare information: Leena Ritola, chef för enheten för passtjänster och notariella tjänster, tfn 0295 351524. Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi. 

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum