Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Internationell konferens samlar världens ledande fredsmedlare i Helsingfors

Dela

UTRIKESMINISTERIET
http://formin.finland.fi/svenska

Pressmeddelande 59/2017
31.3.2017

Internationell konferens samlar världens ledande fredsmedlare i Helsingfors

Världens främsta experter inom medling och fredsbyggande samlas i Helsingfors den 5–6 april.­ Den internationella konferensen ordnas av utrikesministeriet och syftet är att stärka möjligheten till fred i dagens instabila värld.

Antalet konflikter ökar och samtidigt har konflikterna blivit allt mer komplexa. Arbetet för att förebygga och lösa konflikter är svårare än någonsin och förutsätter samarbete och samordning av dem som utför det.

”Den här konferensen kunde inte vara mer aktuell. Förutsättningarna för fredsbyggande blir allt sämre. Många ser vapen som svar på konflikter, men vapen gör bara världen otryggare. Istället för vapen behövs dialog”, säger en av konferensens arrangörer, grundaren av Crisis Management Initiative (CMI) och nobelpristagaren, president Martti Ahtisaari.

I fokus för konferensen ligger så kallad nationell dialog, som blivit ett allt viktigare instrument i arbetet för att förebygga och lösa konflikter. Nationell dialog bygger på tanken om att det inte är möjligt att nå en hållbar lösning på en konflikt utan att alla olika lager av samhället deltar i fredsbyggandet.

Till huvudtalarna under konferensen hör förutom president Ahtisaari också FN:s tidigare Syriensändebud Lakhdar Brahimi, Förenta staternas tidigare ambassadör till FN och till Syrien Zalmay Khalilzad, Namibias före detta president Hifikepunye Lucas Pohamba, Centralafrikanska republikens före detta president Catherine Samba-Panza och utrikesministerns särskilda representant för fredsmedling, riksdagsledamoten Pekka Haavisto.

Utrikesministeriet arrangerar konferensen i samarbete med Finska missionssällskapet, Kyrkans utlandshjälp, Crisis Management Initiative och Common Space Initiative.

Konferensen är uppföljning till konferenserna om nationell dialog som ordnades i Helsingfors 2014 och 2015.

Ytterligare information: Otto Turtonen, projektkoordinator, tfn 0400 262 264, otto.turtonen@cmi.fi, och Janne Oksanen, ansvarig tjänsteman, tfn 050 576 2196.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum