Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM ja OPH: Opetusalan kehitysyhteistyön osaamiskeskus avuksi globaalin oppimisen kriisin ratkaisemisessa

Jaa

Uusi Opetushallitukseen perustettu osaamiskeskus vahvistaa Suomen roolia oppimisen kriisin ratkaisuissa. Keskus edistää suomalaisen opetusalan osaamisen hyödyntämistä kehitysyhteistyössä ja tukee koulutuksen laadun ja inklusiivisuuden vahvistamista kehittyvissä maissa. Samalla se myös vahvistaa suomalaisten opetusalan toimijoiden valmiuksia toimia kehitysyhteistyötehtävissä.

Opetusalan kehitysyhteistyön osaamiskeskus tarjoaa asiantuntijatukea opetussektorin järjestelmätason kehittämiseen osana muuta opetusalan kehitysyhteistyötä. Osaamiskeskus tekee tiivistä yhteistyötä suomalaisten korkeakoulujen, kansalaisjärjestöjen sekä julkisen ja yksityisen sektorin opetusalan toimijoiden kanssa. Yhteistyötä tehdään myös kehittyvien maiden, EU:n toimielinten sekä YK-järjestöjen ja kehityspankkien kanssa.

”Koulutus on Suomelle juuri sellainen vahvuusalue, jossa meillä on hyvä mahdollisuus tukea kestävää kehitystä. Opetusalan kehitysyhteistyön osaamiskeskus on tulevaisuusinvestointi, joka mahdollistaa suomalaisen opetusalan asiantuntemuksen hyödyntämisen kehitysyhteistyössä aiempaa laajemmin ja pitkäjänteisemmin”, toteaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Opetusalan kehitysyhteistyön osaamiskeskuksen toiminta rahoitetaan ulkoministeriön hallinnoimista kehitysyhteistyövaroista. Vuosille 2021–2023 on varattu 4 miljoonaa euroa. Osaamiskeskuksessa työskentelee kolme asiantuntijaa, ja sen työ käynnistyy Opetushallituksessa syksyn 2021 aikana.

Keskus kokoaa suomalaisia opetusalan asiantuntijoita opetusalan kehitysyhteistyön asiantuntijaverkostoon. Verkoston asiantuntijat voivat olla esimerkiksi koulutuksen kehittämistehtävissä toimivia virkamiehiä, arvioinnin ja laadunvarmistuksen asiantuntijoita, korkeakouluissa opetuksen, tutkimuksen ja kehittämisen parissa työskenteleviä, kokeneita koulutuksen kentällä toimivia kehittäjiä tai opetusalan kehitysyhteistyön parissa kansalaisjärjestöissä tai yrityksissä työskenteleviä asiantuntijoita. Osaamiskeskus järjestää verkoston asiantuntijoille myös koulutusta.

Verkoston asiantuntijoita voidaan lähettää keskuksen kautta eri pituisiin tehtäviin kansainvälisiin järjestöihin ja kehittyviin maihin ulkoministeriön kehitysyhteistyöhankkeiden tueksi. Lisäksi keskuksen tarjoama tuki voi olla tiettyyn tehtävään määriteltyä lyhytaikaista tai osa-aikaista asiantuntijatukea kehitysyhteistyön kumppanimaille tai monenkeskisille toimijoille. Päätökset tuen kohdentamisesta osaamiskeskus tekee yhteistyössä ulkoministeriön kanssa.

”Pidämme tärkeänä sitä, että koulutuksen merkitys kehitysyhteistyössä on laajasti tunnustettu ja siihen panostetaan, mistä uuden osaamiskeskuksen perustaminen on hyvä esimerkki. Osaamiskeskuksen toimintaa lähdetään kehittämään tiiviissä yhteistyössä ulkoministeriön, opetusalan toimijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa”, johtaja Samu Seitsalo Opetushallituksesta kertoo.

Opetusalan kehitysyhteistyön osaamiskeskus (linkki Opetushallituksen sivustolle)

Lisätietoa: 

Johtaja Samu Seitsalo, Opetushallitus, puh. +358 295 338 589, samu.seitsalo@oph.fi
Neuvonantaja Paula Malan, ulkoministeriö, puh. +358 295 350 424, paula.malan@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Finland bears responsibility on eve of UN Climate Change Conference and supports developing countries’ adaptation to climate change15.10.2021 13:27:32 EEST | Press release

Finland bears its responsibility as part of the climate finance pledge of the Paris Agreement. At the United Nations Climate Change Conference, Finland will announce support for adaptation measures in developing countries in particular. The COP26 United Nations Climate Change Conference will be held in Glasgow from 31 October to 12 November 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme