Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ministeri Mykkänen WTO:n ministerikokoukseen Buenos Airesiin

Jaa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

Tiedote 217/2017
8.12.2017

Ministeri Mykkänen WTO:n ministerikokoukseen Buenos Airesiin

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen osallistuu Maailman kauppajärjestön WTO:n 11. ministerikokoukseen 10.–13. joulukuuta Buenos Airesissa, Argentiinassa.

Ministerikokouksessa pyritään löytämään yhteisymmärrystä vuonna 2001 käynnistetyn Dohan kauppaneuvottelukierroksen (DDA, Doha Development Agenda) auki olevista aiheista sekä saamaan selkeyttä jatkotyölle Genevessä.

Buenos Airesissa pyritään saamaan neuvottelutulos kalastustuista, elintarvikkeiden vientirajoitusten läpinäkyvyydestä sekä pysyvä ratkaisu elintarvikkeiden varastoinnista ruokaturvan tarpeisiin (PSH). Sen sijaan maatalouden kotimaisissa tuissa tavoitellaan kokouksen jälkeistä työohjelmaa. Keskusteluissa ovat myös palvelujen kotimainen sääntely, kehitysmaiden erityis- ja erilliskohtelu, sähköinen kauppa ja investointien helpottaminen.

Suomen kannalta varteenotettavia jatkotyön aiheita ovat sähköinen kauppa, sääntelyn läpinäkyvyyden parantaminen sekä investointien helpottaminen. Suomea kiinnostaviin aiheisiin kuuluvat myös markkinoillepääsyn parantaminen teollisuuden eri sektoreilla, mutta näitä ei Buenos Airesissa käsitellä.

Pitkään kestänyt taloustaantuma on ruokkinut protektionismia, ja lisännyt vastustusta yleensä globalisaatiota kohtaan. WTO on saanut osansa kritiikistä.  Kokoukseen mennään matalin odotuksin.  

”Suomi kuuluu maihin, jotka tukevat monenvälistä, sääntöperustaista kauppajärjestelmää. Pienelle, viennistä riippuvaiselle ja kansainvälisille markkinoille hyvin integroituneelle taloudelle kuten Suomelle se on yksinkertaisesti paras vaihtoehto”, toteaa ministeri Mykkänen.

Ministerikokous on saanut viime päivinä kielteistä julkisuutta, kun Argentiinan viranomaiset ovat turvallisuussyihin vedoten evänneet useilta kymmeniltä kansalaisjärjestöjen edustajilta pääsyn maahan.

”Suomi tukee avoimuutta ja jatkuvaa vuoropuhelua kansalaisyhteiskunnan kanssa. Olemme olleet tiiviissä yhteydessä Argentiinan viranomaisiin ja olen keskustellut aiheesta Argentiinan ulkoministerin kanssa. Vaikutustyömme on tuottanut tulosta: suomalaiset kansalaisjärjestöt on nyt akkreditoitu kokoukseen.  Tämä on myönteistä, sillä emme tarvitse tarpeetonta kiilaa viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen väliin”, toteaa Mykkänen.

Ministeri Mykkänen osallistuu kokouksen yhteydessä myös epäviralliseen dialogiin siitä, miten WTO:ssa voitaisiin edistää fossiilipolttoainetukien reformia. Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta fossiilituet vaikuttavat suoraan Pariisin sopimuksen tavoitteita vastaan. Fossiilipolttoainetukien reformi tukee julkisten varojen viisaampaa käyttöä ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta kehitysmaissa.   

Ministerikokouksen ohessa ministeri Mykkäsellä on lukuisia kahdenvälisiä tapaamisia muiden WTO-jäsenmaiden kanssa.

Lisätietoja: taloudellisten ulkosuhteiden osaston osastopäällikkö Ilkka-Pekka Similä, puh. 0295 350 257, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin diplomaattiavustaja Tuuli-Maaria Aalto, puh. 040 352 0463.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Much demand for the Foreign Ministry's consular services – Finns are frequent travellers17.1.2019 08:00Tiedote

Finns are travelling to all corners of the world. In 2018, over 241,000 Finns registered at matkustustilmoitus.fi, which means that they submitted their travel plans and contact details to the Ministry for Foreign Affairs. Those who had submitted their travel details received information and instructions from the Foreign Ministry in 92 crisis situations, most of which were related to natural disasters.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme