Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Statsrådets principbeslut: möjligt att stöda evakueringsflyg

Dela

På grund av coronaviruspandemin har statsrådet den 24 mars fattat ett principbeslut utifrån vilket utrikesministeriet kan planera ordnandet av evakueringsflyg till skäligt pris från länder där resande inte längre har möjlighet att återvända till Finland med kommersiella förbindelser. I enlighet med statsrådets principbeslut kan evakueringsflyg stödas med högst 4 000 000 euro.

Det primära alternativet för resor till hemlandet är fortfarande kommersiella flygförbindelser som alltjämt är tillgängliga i många länder. Det förs också ett nära samarbete i fråga om olika extra flygningar både med de nordiska och baltiska länderna, och med de övriga EU-länderna.  

De senaste dagarna har utrikesministeriet kartlagt de resandes situation globalt och Finlands beskickningar har bistått resande att hitta returförbindelser. Efter regeringens uppmaning till finländarna om att återvända till hemlandet på grund av coronaviruspandemin den 16 mars har tusentals resande återvänt.

Regeringen uppmanar alla resenärer som ännu befinner sig ute i världen att göra en reseanmälan och att återvända till Finland så snart som möjligt med de förbindelser som ännu finns. Via systemet med resemeddelanden kan utrikesministeriet kontakta resande och förmedla information bland annat om returförbindelser från olika länder. Utrikesministeriet och beskickningarna fortsätter att ge resande råd och hjälp i returärenden och delar information i anslutning till detta i ministeriets kanaler för sociala medier.

Ytterligare information: Anu Pulkkinen, enhetschef, aktualitetskommunikation, tfn puh. +358 40 481 9880.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Valtioneuvoston periaatepäätös: kotiutuslentoja on mahdollista tukea24.3.2020 19:43:07 EETTiedote

Valtioneuvosto on koronaviruspandemian vuoksi tehnyt 24. maaliskuuta periaatepäätöksen, jonka pohjalta ulkoministeriö voi suunnitella kohtuuhintaisten kotiutuslentojen järjestämistä maista, joista matkailijoiden ei enää ole mahdollista palata Suomeen kaupallisilla yhteyksillä. Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti kotiutuslentoja voidaan tukea enintään 4 000 000 eurolla.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum