Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomen Afrikka-strategia – kohti vahvempaa poliittista ja taloudellista kumppanuutta

Jaa

Valtioneuvosto on hyväksynyt tänään Suomen Afrikka-strategian. Sen avulla monipuolistetaan ja syvennetään Suomen suhteita Afrikan maihin, Afrikan unioniin (AU) ja alueellisiin järjestöihin, keskittyen erityisesti poliittisiin ja taloudellisiin suhteisiin.

Strategia kattaa Suomen Afrikka-politiikan strategiset painopisteet ja sen tavoitteena on kehittää edelleen Suomen Afrikka-politiikan kokonaisvaltaisuutta ja johdonmukaisuutta. Strategian painotukset pohjautuvat hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selontekoon.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Afrikka on muuttunut viime vuosina merkittävästi. ”Monen Afrikan maan talous on kasvanut, maanosa on yhdentynyt poliittisesti ja taloudellisesti, ja väestö kasvaa voimakkaasti. Afrikan strateginen, geopoliittinen ja kaupallistaloudellinen merkitys on voimistunut.Esimerkiksi sillä, miten Afrikan maat kykenevät sopeutumaan ilmastonmuutokseen, säilyttämään luonnon monimuotoisuutta ja vastaamaan väestönkasvun haasteisiin on vaikutusta paitsi Afrikan maanosan kehitykseen, myös Eurooppaan ja Suomeen.”

Afrikka-strategian näkökulma ja tavoitteenasettelu ovat uudenlaiset. Strategia ei keskity Afrikan kehittämiseen tai kehitysyhteistyöhön, vaan Suomen ja Afrikan maiden suhteiden kehittämiseen. Siinä painotetaan molempia hyödyttävien poliittisten ja kaupallistaloudellisten suhteiden vahvistamista.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari pitää mahdollisuuksia kaupallisten suhteiden lisäämiseksi Suomen ja monien Afrikan maiden välillä suurina. Suhteita voidaan tiivistää tavalla, joka hyödyttää sekä suomalaisia että afrikkalaisia toimijoita. ”Tavoitteeksi on nostettu muun muassa Suomen ja Afrikan maiden välisen kaupan kaksinkertaistaminen vuodesta 2020 vuoteen 2030 ja investointien lisääminen molempiin suuntiin.”

Afrikka-strategiaa on valmisteltu ulkoministeriön johdolla tiiviissä yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa. Laajan konsultaatioprosessin kautta valmisteluun on osallistunut myös kattava joukko toimijoita valtionlaitosten, elinkeinoelämän, tieteen, tutkimuksen ja koulutuksen aloilta sekä kansalaisyhteiskunnan edustajia. Myös afrikkalaisia yhteistyökumppaneita, kuten Suomen afrikkalaisdiasporaa ja Afrikan maiden suurlähettiläitä, on kuultu prosessissa. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa jatkuu koko valtioneuvoston voimin strategian toimeenpanossa.

Suomi edistää Afrikka-strategian tavoitteita kahdenvälisten Afrikka-suhteidensa ohella osana EU:ta, pohjoismaisessa yhteistyössä, kansainvälisissä rahoituslaitoksissa ja YK:n ja muun monenvälisen yhteistyön puitteissa. EU:n Afrikka-strategian painotukset on otettu strategiassa huomioon, samoin Agenda 2030:n ja Afrikan unionin Agenda 2063:n tavoitteet.

Lisätietoja:

Ulkoministerin poliittinen valtiosihteeri Johanna Sumuvuori, p. 0295 160 983

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Tiina Vainio, p. 050 524 6559

Apulaisosastopäällikkö Claus-Jerker Lindroos, p. 0295 351 234

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Reviews by Finnish missions abroad show that innovative solutions to fight COVID-19 put Finland in the spotlight in the world media in 202031.3.2021 12:08:23 EEST | Press release

According to Finland in the World Media, an annual survey commissioned by the Ministry for Foreign Affairs, the innovative management of the coronavirus pandemic was the most important theme connected to Finland last year. Other news in the world media highlighted the strengths of Finland’s country image: equality, high-quality education system and stable society. The review estimates that Finland’s general reputation has further improved in foreign media.

UM: Utrikesrepresentationens översikt: den innovativa hanteringen av coronapandemin är det synligaste Finlandstemat i utländska medier 202031.3.2021 12:05:02 EEST | Tiedote

Enligt utrikesministeriets översikt Finland i utländska medier var den innovativa skötseln av coronapandemin det främsta temat som associerades med Finland i fjol. Vid sidan av coronanyheterna lyfte man fram de starka sidorna i Finlandsbilden: jämställdheten, det högtstående utbildningssystemet och vårt stabila samhälle. Översikten bedömer att Finlands anseende har blivit positivare i utländska medier.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme