UM: Suomen tuen jatko Myanmarissa tarkastelun alla
EU on valmistelemassa kohdennettuja pakotteita Myanmarin sotilasjohtoa vastaan. Suomi tukee pakotteiden asettamista osana pyrkimyksiä vaikuttaa vallan kaapanneeseen sotilasjohtoon.
”Pakotteet tulee kohdentaa tarkasti, jotta ne eivät lisää siviiliväestön kärsimystä. Suomi kantaa huolta siitä, että Myanmarin inhimillinen kehitys ei ottaisi taka-askeleita”, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.
Suomi tarkastelee parhaillaan kehitysyhteistyön jatkon edellytyksiä Myanmarissa. Pyrkimyksenä on estää pitkäjänteisen tukemme tuloksien valuminen hukkaan. Suomi on tähän saakka sitoutunut tukemaan Myanmarin rauhanprosessia, vahvistamaan sukupuolten välistä tasa-arvoa, kehittämään opetussektoria ja edistämään luonnonvarojen kestävää hallintaa etenkin metsäsektorilla.
Poliittinen tilanne on kuitenkin kehittyvä ja arvaamaton, ja sitä seurataan tarkasti niin paikan päällä Suomen suurlähetystön toimesta kuin ulkoministeriössä Helsingissä.
Kehitysyhteistyön jatkon osalta on selvää, että rahoitusta ei ohjata asevoimien hallinnoimaan valtionbudjettiin, eikä asevoimien asettamalle poikkeusajan hallinnolle. Suomen rahoittama yhteistyö hallinnon kanssa on keskeytetty eikä Suomi ole tehnyt maksatuksia yhteistyökumppaneille vallankaappauksen jälkeen.
”Suomi on tukenut demokratiakehitystä Myanmarissa kestävien periaatteiden mukaisesti luotettavien kumppaneiden kautta. Mikäli järjestöjen toimintaedellytykset maassa säilyvät, on kehitysyhteistyötä mahdollista jatkaa. Edellytyksenä on se, että työmme tuloksista hyötyvät Myanmarin ihmiset, toteaa ministeri Skinnari. ”
Suomi keskustelee EU:n, Pohjoismaiden, kansainvälisten järjestöjen sekä muiden avunantajien kanssa yhteisestä linjasta ja periaatteista.
Myanmar on Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaa, jota on tuettu vuodesta 2012 lähtien. Suomen kehitysyhteistyön maaohjelman kautta ohjattava tuki on ollut viime vuosina noin 16 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi tukea on ohjattu Myanmariin muun muassa humanitaarisen avun, EU:n tukimuotojen, kansalaisjärjestöjen, korkeakoulujen, kehitysrahoituslaitosten sekä yksityisen sektorin rahoitusvälineiden kautta.
Lisätietoja:
Eteläisen Aasian yksikön päällikkö Veikko Kiljunen, puh. +358 40 351 9526 ja tarkastaja Marianne Rönkä, puh. +358 50 4366 518.
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme