Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomen valtiojohto osallistuu virtuaalisesti YK:n 75-juhlavuoden korkean tason viikolle

Jaa
Koronapandemian vuoksi YK:n yleiskokouksen korkean tason viikko sekä YK:n 75-vuotisjuhlaistunto järjestetään tänä vuonna pääosin virtuaalisesti. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Pekka Haavisto ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistuvat Yhdistyneiden Kansakuntien 75. yleiskokouksen tapahtumiin puhujina.

Korkean tason tapahtumat jakautuvat kahden viikon ajalle. Yleiskeskustelun ohella korkean tason viikolla järjestetään YK:n 75-vuotisjuhlaistunto maanantaina 21.9., biodiversiteettikokous keskiviikkona 30.9., Pekingin naisten oikeuksien julistuksen 25-vuotisjuhlakokous torstaina 1.10. sekä ydinaseiden täyskieltoa koskeva tilaisuus perjantaina 2.10. Ennen näitä korkean tason tapaamisia järjestetään perjantaina 18.9. kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanon seurantaan liittyvä SDG Moment -tilaisuus.

Tänä vuonna yleiskeskustelun teemana on sitoutuminen monenkeskiseen yhteistyöhön sekä tehokas globaali yhteistyö koronaviruspandemiaan vastaamiseksi. Suomen valtuuskuntaa johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka pitää Suomen virtuaalisen yleiskeskustelupuheenvuoron keskiviikkona 23.9. Presidentti Niinistö pitää Suomen puheenvuoron myös YK:n 75-juhlavuotisistunnossa, Peking+25-tasa-arvokonferenssissa sekä SDG Moment -tilaisuudessa.

Ministeri Haaviston ohjelma korkean tason viikolla painottuu monenvälisen yhteistyön tukemiseen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.”Monenvälistä yhteistyötä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Koronapandemian vastaisessa kamppailussa YK on tärkeä toimija. Ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistäminen on keskiössä. On myös tärkeää elvyttää yhteiskuntia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti”, ministeri Haavisto painottaa.

Ministeri Skinnarin ohjelmassa korkean tason viikolla painottuu teknologia, vähiten kehittyneet maat ja monenvälisen yhteistyön tukeminen. Ministeri Skinnari pitää Suomen puheenvuoron vähiten kehittyneiden maiden ministerikokouksessa 17.9. ”Tarvitsemme innovatiivisia ratkaisuja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi, YK:n pääsihteerin työ digitaalisen yhteistyön kehittämiseksi on tässä tärkeää. Etenkin naisten ja tyttöjen oikeudet on turvattava digitaalisen kuilun kaventamiseksi”, ministeri Skinnari toteaa.

Suomen keskeisiä YK-politiikan painopisteitä ovat kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän puolustaminen ja monenvälisen järjestelmän vahvistaminen, kestävä kehitys ja ilmastonmuutos, konfliktinehkäisy ja rauhanvälitys sekä ihmisoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteen, demokratian, rauhan, vapauden, suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon edistäminen kaikessa kansainvälisessä toiminnassa.

Lisätietoja ministereiden ohjelmasta:
Yksikönpäällikkö Anna Salovaara, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikkö, puh. +358 295 350 018
Yksikönpäällikkö Pasi Pöysäri, Kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yksikkö, puh. +358 295 350 022
Ulkoministerin diplomaattiavustaja Anu Konttinen puh. +358 50 574 8755
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Kirsi Airio, puh. +358 50 574 1729.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote

Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.

//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande

//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.

//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote

//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye