Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomi edistänyt merkittävästi vammaisten asemaa humanitaarisessa avustustyössä

Jaa
Maanantaina 3.12. vietetään kansainvälistä vammaisten päivää. Suomen työ on vahvistanut vammaisten oikeuksia erityisesti humanitaarisen avun sektorilla. Edistysaskelia on viime vuosina saavutettu sekä poliittisella tasolla että hankeyhteistyön kautta. Tulokset on koottu marraskuussa julkaistuun Kehityspolitiikan tulosraporttiin 2018.

Suomella oli keskeinen rooli, kun julistus vammaisten ihmisten aseman parantamisesta kriisitilanteissa hyväksyttiin vuoden 2016 humanitaarisessa huippukokouksessa Istanbulissa. Julistuksen perusteella YK:n keskeiset humanitaariset järjestöt päättivät tehostaa vammaistyötä. Suomi on tukenut myös pian julkaistavia, merkittäviä globaali- ja EU-tason kansainvälisiä linjauksia, joilla halutaan varmistaa, että vammaisten oikeudet otetaan humanitaarisessa avustustyössä johdonmukaisesti huomioon.

”Vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutuminen kuuluu Suomen ihmisoikeuspolitiikan ja kehityspolitiikan keskeisiin tavoitteisiin. Kriisitilanteissa vammaiset ihmiset ovat usein kaikkein haavoittuvimmassa asemassa, etenkin vammaiset naiset ja tytöt. Suomi on halunnut olla edelläkävijä heidän oikeuksiensa vahvistamisessa”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Suomen rahoitusta ovat saaneet useat vammaisten oikeuksia edistävät YK- ja kansalaisjärjestöhankkeet. Suomalaisjärjestöt ovat muun muassa rakentaneet vammaisten tarpeet huomioon ottavia pakolaisleirejä, kouluttaneet vammaisten lasten erityisopettajia Ugandassa ja järjestäneet vammaisuuteen liittyvää koulutusta pakolaisleireillä Jordaniassa. Suomalaiset vammaisjärjestöt ovat aktiivisesti osallistuneet kansainväliseen vaikuttamistyöhön.

Ulkoministeriön kehitysviestintä yhdessä Suomen Punaisen Ristin kanssa julkaisee kansainvälisenä vammaisten päivänä pakolaisleirin arkea kuvaavan, virtuaalilasein katsottavan 360-videon ”Kotona Dadaabissa”. Kenialaiselle pakolaisleirille sijoittuva, kuuden minuutin mittainen video soveltuu oheismateriaaleineen mm. koulujen käyttöön ja on katsottavissa osoitteessa www.maailma2030.fi/dadaab.

Lisätietoa:
Vammaiset humanitaarisissa kriiseissä: yksikön päällikkö Claus Lindroos, humanitaarisen avun ja politiikan yksikkö, puh. +358 40 1321416
360-tuotanto: tiedottaja Eija Palosuo, kehitysviestinnän yksikkö, puh. +358 295 351 961

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministeriets enkätundersökning: ryssarna förhåller sig negativare till Finland, ungdomarna har positivare inställningar13.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den av Finlands ambassad i Moskva beställda enkätundersökningen förhåller sig en dryg tredjedel av de ryssar som svarade på enkäten positivt till Finland. För ett år sedan uppgav ungefär hälften att de är positiva till Finland. Enligt enkätundersökningen har Finlands rykte försämrats främst av att ryska medier har gett en felaktig och negativ bild av Finlands Natomedlemskap. Ungdomarnas inställningar till Finland är positivare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye