Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomi ja Saksa kotiuttivat kansalaisiaan Koillis-Syyriasta

Jaa

Suomi on kotiuttanut tänään sunnuntaina (20.12.2020) kuusi suomalaista lasta ja kaksi aikuista äitiä Koillis-Syyriasta. Henkilöt ovat nyt kotimaan viranomaisten toimien piirissä.

Ulkoministeriö on järjestänyt kotiutuksen yhdessä Saksan viranomaisten kanssa. Saksa on samassa yhteydessä kotiuttanut saksalaisia lapsia ja heidän äitejään.

Suomen viranomaisilla on perustuslain 22 §:n mukainen velvoite turvata leireillä pidettyjen suomalaislasten perusoikeudet, mikäli se on mahdollista. Al-Holin leirillä pidettyjen lasten perusoikeudet voidaan turvata vain kotiuttamalla heidät Suomeen.

Lasten mukana on kotiutettu myös heidän äitinsä. Vain lasten kotiuttaminen ei ole ollut mahdollista. Kaikessa viranomaistoiminnassa on ensisijaisesti otettu huomioon lapsen etu.

Koillis-Syyrian leireillä on edelleen viitisentoista suomalaislasta ja puolenkymmentä äitiä. Yhteensä leireillä on yli kuusi tuhatta ulkomaalaista lasta ja noin kolme tuhatta ulkomaalaista äitiä, joista EU-kansalaisia noin 600 lasta ja 300 naista. Lapsista noin puolet on alle viisivuotiaita. 

Koillis-Syyrian leirit muodostavat pitkän aikavälin turvallisuusriskin. Mitä kauemmin lapset ovat leireillä, ilman suojaa ja opetusta, sitä vaikeammaksi radikaalin ääriajattelun torjunta käy.

Kotiuttamisesta järjestetään erillinen tiedotustilaisuus 20.12.2020 klo 14.00. VN-tiedotustilasta etäyhteyksin.

Lisätietoja: UM/ajankohtaisviestintä: Lähetystöneuvos Pekka Shemeikka, pekka.shemeikka@formin.fi, p. 050 311 2361.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Foreign Minister Haavisto to attend the EU Foreign Affairs Council in Brussels and to meet NATO Secretary General Stoltenberg21.1.2022 11:08:30 EET | Press release

EU foreign ministers will convene in Brussels on 24 January. The main items on the agenda are the security situation in Eastern Europe and the latest developments in Libya and Syria. The ministers will also discuss the EU Strategy for Cooperation in the Indo-Pacific and the situation in Mali, Sudan and Kazakhstan. Later the same day, Foreign Minister Haavisto and Sweden’s Minister for Foreign Affairs Ann Linde will meet NATO Secretary General Jens Stoltenberg.

UM: Utrikesminister Haavisto reser till Bryssel för att delta i utrikesrådets möte och träffa Natos generalsekreterare Stoltenberg20.1.2022 15:37:26 EET | Tiedote

EU:s utrikesministrar sammanträder i utrikesrådet den 24 januari i Bryssel. Mötets huvudteman är säkerheten i Östeuropa, Libyen och Syrien. Utrikesministrarna ska också diskutera EU:s strategi för regionen Indiska oceanen/Stilla havet och situationen i Mali, Sudan och Kazakstan. Utrikesminister Pekka Haavisto träffar också Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med Sveriges utrikesminister Ann Linde den 24 januari.

UM: Ulkoministeri Haavisto matkustaa EU:n ulkoasiainneuvostoon Brysseliin ja tapaa myös Naton pääsihteeri Stoltenbergin20.1.2022 13:43:51 EET | Tiedote

EU:n ulkoministerit kokoontuvat 24. tammikuuta Brysselissä. Kokouksen pääaiheita ovat itäisen Euroopan turvallisuus, Libya ja Syyria. Lisäksi ulkoministerit keskustelevat EU:n indopasifisesta strategiasta sekä Malin, Sudanin ja Kazakstanin tilanteista. Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin 24. tammikuuta yhdessä Ruotsin ulkoministeri Ann Linden kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme