Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomi jatkaa rahoitustaan Syyrian naisten rauhanrakennukselle

Jaa
Suomi on myöntänyt UN Womenille Syyrian rauhanrakennukseen miljoona euroa tukea. Lokakuusta 2020 joulukuuhun 2021 kestävän hankkeen tavoitteena on tukea naisten osallistumista ja vaikuttamista Syyrian poliittisessa prosessissa.

Suomi on rahoittanut UN Womenin hanketta vuodesta 2017 asti. Hankkeessa on neljä pilaria: poliittisen prosessin tukeminen, ruohonjuuritason dialogit, kansainvälinen koordinaatio sekä tutkimus- ja analyysityö liittyen tasa-arvoon Syyriassa. Ilman naisten osallistumista kestävää ja oikeudenmukaista rauhaa ei voida saavuttaa.

Syyrian konflikti on kestänyt lähes kymmenen vuotta. Konfliktia ei voida ratkaista aseellisesti, vaan se vaatii poliittisen prosessin ja rauhanrakennusta syyrialaisten kesken. UN Womenin toteuttama rauhanrakennushanke lisää eri taustaryhmiä edustavien naisten välistä vuoropuhelua sekä naisten osallisuutta poliittisessa prosessissa.

YK:n Syyria-erityislähettiläs tekee työtä Syyrian rauhanprosessin välittämiseksi. Hänen työnsä tueksi on perustettu Naisten neuvoa-antava ryhmä, Women’s Advisory Board, joka tuo naisten näkemyksiä poliittiseen prosessiin ja tukee mm. perustuslakikomitean toimintaa. Neuvoa-antava ryhmä on myös tehnyt vuosien ajan vaikuttamistyötä, joka on johtanut Syyrian perustuslakikomiteassa naisten lähes 30 % edustukseen. Neuvoa-antavan ryhmän työtä ja sen yhteyksiä ruohonjuuritasoon tuetaan hankkeen kautta.

Naisten osallisuus lisää rauhaa

YK on pyrkinyt lisäämään naisten osallistumista rauhanneuvotteluihin. Suomi tukee osaltaan näitä tavoitteita. Suomen rauhanvälityshankkeissa jaetaan YK:n päätöslauselman 1325 (Naiset, rauha ja turvallisuus) analyysi siitä, että naisten osallisuus rauhanneuvotteluissa vaikuttaa positiivisesti rauhan saavuttamiseen ja rauhan kestävyyteen. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että naisten osallisuus on lisännyt todennäköisyyttä panna toimeen rauhansopimuksia.

Suomella on kolme hanketta liittyen Syyrian kriisin rauhanvälitykseen. UN Womenin hankeen lisäksi Suomi tukee Berghof Foundationin hanketta sekä Lähetysseuran ja Common Space Initiativen yhteishanketta. Rauhanvälityshankkeissa tavoitteena on syyrialaisten ruohonjuuritason toimijoiden sekä vaikuttajien rauhanrakennuksen tukeminen tuottamalla aineistoa heidän työnsä pohjaksi, tarjoamalla koulutusta, järjestämällä keskusteluita syyrialaisten kesken ja luomalla heille yhteyden oleellisiin ulkopuolisiin tahoihin.

Suomi on myös tukenut sen perustamisesta asti YK:n alaista mekanismia (International, Impartial and Independent Mechanism, IIIM), joka auttaa vakavimpia rikoksia tehneiden tutkimisessa ja syyttämisessä tavoitteenaan syyllisten saattaminen vastuuseen ja oikeuden saaminen uhreille.


Lisätietoja: lähetystöneuvos Petra Paasilinna, Lähi-idän yksikkö, puh. +358 50 478 3840

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote

Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.

//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande

//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.

//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote

//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye