Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomi lisää humanitaarista apua afganistanilaisten auttamiseen

Jaa

Suomi antaa kolme miljoonaa euroa afgaanipakolaisten auttamiseen YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta. Tänään humanitaarisen avun päivänä Afganistanin ja Haitin kriisit muistuttavat maailmanlaajuisesta humanitaarisesta hädästä.

Afganistanissa humanitaarisen avun tarpeet olivat suuret jo ennen konfliktin viimeisintä vaihetta. YK:n arvioiden mukaan yli kolmannes maan väestöstä tarvitsi humanitaarista apua keväällä, nyt apua tarvitsee väestöstä jo noin puolet. Paineen alla ovat myös Afganistanin naapurimaat, joihin ihmisiä pakenee.

”YK:n arvion mukaan Afganistanissa kotinsa jättäneiden määrät ovat kasvaneet. Ihmisiä pakenee sekä maan sisällä että naapurimaihin. Esimerkiksi Iraniin saapuu nyt noin 5000 pakolaista päivässä, mikä on jopa kolminkertainen määrä aiempaan verrattuna. On tärkeää, että myös Suomi kantaa vastuunsa heidän auttamisestaan”, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sanoo.

Maailman humanitaariset tarpeet ovat suuremmat kuin koskaan aikaisemmin. Globaalisti hätäavun tarpeessa on tällä hetkellä 240 miljoonaa ihmistä 56 maassa. Tarpeiden taustalla ovat erityisesti pitkittyneet konfliktit, luonnonkatastrofit ja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta pahentuneet sään ääri-ilmiöt. Koronapandemia on osaltaan lisännyt avun tarvetta. YK:n maailmanlaajuinen hätäapuvetoomus on tälle vuodelle noin 30 miljardia euroa.

Laajimmat humanitaariset kriisit ovat tällä hetkellä käynnissä Syyriassa, Jemenissä ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Syyrian yli 10 vuotta jatkunut konflikti on ajanut yli 13 miljoonaa ihmistä kodeistaan, heistä 6,6 miljoonaa pakolaisiksi maan rajojen ulkopuolelle. Jemenissä konflikti ja kuivuus ovat aiheuttaneet vakavan ruokakriisin ja 20 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa.

”Ilmastonmuutos lisää entisestään humanitaarista hätää. Esimerkiksi Afganistan kuuluu maihin, jotka ovat ilmastonmuutokselle altteimpia. Haiti taas ei ollut toipunut edellisestäkään kriisistä, kun tämä uusi iski. Avustustoimia siellä ovat vaikeuttaneet kova myrsky ja tulvat”, ministeri toteaa.

YK:n mukaan ihmisen aiheuttama ilmaston lämpeneminen on lähes kaksinkertaistanut luonnonkatastrofien määrän viimeisten 20 vuoden aikana. Vuonna 2019 sään ääri-ilmiöiden seurauksena 34 miljoonaa ihmistä kärsi ruoan puutteesta ja 25 miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa. Jo nyt 90 prosenttia maailman pakolaisista lähtee liikkeelle maista, jotka ovat ilmastonmuutokselle altteimpia.

Kansainvälistä humanitaarisen avun päivää on vietetty vuodesta 2009 lähtien. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota maailman humanitaarisiin tarpeisiin ja muistaa avustustyössä henkensä menettäneitä ihmisiä. Tänä vuonna päivän teemana on ilmastonmuutos.

Ulkoministeriön humanitaarisen avun budjetti on 87 miljoonaa euroa kuluvalle vuodelle. Siitä kolme miljoonaa euroa on jo myönnetty afganistanilaisten auttamiseen.

Lisätietoja:

Lauratuulia Lehtinen, humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö, ulkoministeriö, puh. +358 46 921 2030

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Ministry for Foreign Affairs strengthens the network of Finland's missions abroad and invests in measures promoting the availability of skilled labour27.9.2021 12:20:30 EEST | Press release

The Government proposes EUR 1.3 billion in appropriations for the Ministry for Foreign Affairs. The promotion of human rights, the rule of law, democracy, peace, freedom, tolerance and equality in all international activities forms the central element of the value base on which Finland’s foreign and security policy rests. The budget proposal lays special emphasis on measures that strengthen the network of Finland’s missions abroad and support the availability of labour, participation in international crisis management, conflict prevention and mediation, and development cooperation.

UM: Utrikesministeriet stärker utrikesrepresentationen och underlättar tillgången till kompetent arbetskraft27.9.2021 12:20:14 EEST | Tiedote

För utrikesministeriets förvaltningsområde föreslås anslag på totalt 1,3 miljarder euro. Den centrala värdegrunden för Finlands utrikes- och säkerhetspolitik består i att främja de mänskliga rättigheterna, rättsstatsprincipen, demokrati, fred, frihet, tolerans och jämställdhet i all internationell verksamhet. I budgetpropositionen för 2022 görs satsningar på att stärka Finlands utrikesrepresentation och stödja tillgången på arbetskraft, på internationell krishantering, konfliktförebyggande, fredsmedling och utvecklingssamarbete.

UM: Ulkoministeriö vahvistaa edustustoverkkoaan ja panostaa osaavan työvoiman saatavuutta tukeviin toimiin27.9.2021 12:19:52 EEST | Tiedote

Ulkoministeriön hallinnonalalle esitetään yhteensä 1,3 mrd. euron määrärahoja. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan arvopohjassa on keskeistä ihmisoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteen, demokratian, rauhan, vapauden suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon edistäminen kaikessa kansainvälisessä toiminnassa. Talousarvioesityksessä painottuvat Suomen edustustoverkon vahvistaminen ja työvoiman saatavuuden tukeminen, osallistuminen kansainväliseen kriisinhallintaan, konfliktinestoon ja rauhanvälitykseen sekä kehitysyhteistyö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme