Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomi osallistuu rokotteiden globaalia saatavuutta edistävään työhön

Jaa

Suomi on antanut kansainväliselle rokotusallianssi Gaville 2,5 miljoonan euron rahoituslupauksen rokotehuippukokouksessa 4. kesäkuuta. Suomen tuella edistetään Gavin tavoitetta rokottaa 300 miljoonaa lasta seuraavien viiden vuoden aikana ja vahvistetaan COVID-19-rokotteen yleismaailmallista saatavuutta. Köyhimpien maiden terveydenhuollon tukeminen estää tartuntatautien puhkeamista ja leviämistä globaalisti.

Huippukokouksessa olivat mukana muun muassa Bill Gates, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sekä Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson. Suomea edusti kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

"Pandemia vaikuttaa kaikkiin kansakuntiin ja siksi on tärkeää toimia yhdessä. Kaikkien maiden tulee olla mukana pandemian ratkaisussa, eikä kukaan ole turvassa, ennen kuin kaikki ovat turvassa. Rokotteen maailmanlaajuisen jakelun tulee olla tasapuolista, edullista ja läpinäkyvää riippumatta siitä, missä rokote on kehitetty ja rahoitettu", ministeri Skinnari painotti puheenvuorossaan.

Suomi aikoo jatkaa tukea Gaville myös vuonna 2021.

Köyhimpien maiden terveydenhuoltojärjestelmien tukeminen edistää globaalia terveysturvallisuutta. Toimivat järjestelmät pystyvät tehokkaammin estämään tartuntatautien puhkeamista ja leviämistä. Siksi Suomelle on tärkeää, että COVID-19-rokote on saatavilla kaikkialla maailmassa. On myös huomioitava tyttöjen, naisten ja vammaisten sekä muiden haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden mahdollisuus suojautua koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Vuonna 2000 perustettu Gavi vahvistaa globaalia rokotesuojaa epidemioiden uhkaa vastaan sekä edistää lasten rokottamista hengenvaarallisia tartuntatauteja vastaan. Gavin rokotustyö saavuttaa lähes puolet maailman lapsista. Gavi edistää COVID-19-rokotteen saatavuutta köyhimmissä maissa ja tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa WHO:n, Maailmanpankin ja Unicefin kanssa.

Lisätietoja: kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Kirsi Airio, puh. +358 50 574 1729 sekä yksikönpäällikkö Pasi Pöysäri, kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yksikkö, puh. 0295 350 022.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesrådet sammanträder i Bryssel för att diskutera Latinamerika och relationen mellan EU och Turkiet10.7.2020 11:21:40 EESTTiedote

EU-ländernas utrikesministrar träffas fysiskt i Bryssel vid utrikesrådets möte den 13 juli 2020. Utrikesminister Pekka Haavisto företräder Finland vid mötet. Huvudteman för mötet är situationen i Latinamerika och Västindien samt relationen mellan EU och Turkiet. Andra aktuella teman som utrikesministrarna ska diskutera är situationen i Hongkong och fredsprocessen i Mellanöstern. Mötet är det första fysiska EU-mötet på ministernivå sedan coronepidemin bröt ut.

UM: Ulkoasianneuvosto koolla Brysselissä Latinalaisesta Amerikasta sekä EU:n ja Turkin suhteista10.7.2020 10:55:01 EESTTiedote

Euroopan unionin jäsenmaiden ulkoministerit tapaavat fyysisesti Brysselissä 13.7.2020 ulkoasianneuvoston kokouksessa. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Haavisto. Keskustelun pääaiheina ovat Latinalaisen Amerikan ja Karibian tilanne sekä EU:n ja Turkin suhteet. Ajankohtaisista aiheista keskustelussa ovat myös Hong Kongin tilanne ja Lähi-idän rauhanprosessi. Kokous on ensimmäinen EU:n ministeritason fyysinen kokous koronaepidemian puhkeamisen jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme