Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomi torjumaan kemiallisten aseiden käyttöä koskevaa rankaisemattomuutta

Jaa

Suomi on tänään 16.4.2018 liittynyt jäseneksi kansainväliseen aloitteeseen, jolla pyritään edistämään kemiallisten aseiden käyttöön syyllistyneiden saamista vastuuseen teoistaan.

Kemiallisten aseiden käyttö on kielletty kemiallisten aseiden kieltosopimuksessa ja kansainvälisessä tapaoikeudessa. Tätä absoluuttista kieltoa on viime vuosina haastettu ennennäkemättömällä tavalla – viimeksi Syyriassa. Yhteensä 192 maan hyväksymää kieltosopimusta on rikottu toistuvasti ilman että rikkomuksiin syyllistyneitä tahoja on saatu vastuuseen teoistaan. Tällä hetkellä kansainvälisellä yhteisöllä ei ole käytössään minkäänlaista yhteistä mekanismia kemiallisten aseiden käyttöön syyllistyneiden identifioimiseksi, eikä sellaisen perustaminen ole edennyt YK:n turvallisuusneuvostossa.

Tähän tilanteeseen pyrkii vastaamaan Pariisissa 23.1.2018 perustettu kansainvälinen kumppanuus kemiallisten aseiden käyttöä koskevaa rankaisemattomuutta vastaan (International Partnership against Impunity for the Use of Chemical Weapons). Aloitteen tavoitteena on kerätä ja jakaa tietoa, jonka avulla kemiallisten aseiden käyttöön syyllistyneet tahot voidaan saattaa vastuuseen teoistaan, tukea kemiallisten aseiden käyttöön liittyvien pakotteiden toimeenpanoa ja toimia foorumina yhteiselle kannanmuodostukselle kemiallisten aseiden vastaisessa työssä.

Aloitteeseen on tähän mennessä liittynyt 25 maata kaikista maanosista. Suomen osallistuminen yhteistyöhön on johdonmukaista jatkoa Suomen aktiiviselle toiminnalle kemiallisten aseiden kieltosopimuksen ja sopimusjärjestö OPCW:n tukijana.

”Kemiallisten aseiden käyttö on järkyttävä rikos, ja kiellettyä kaikissa olosuhteissa. Siihen syyllistyneet on saatava vastuuseen teoistaan”, sanoo ulkoministeri Timo Soini. ”Kansainvälinen yhteisö ei voi katsoa läpi sormien tilannetta, jossa näiden hirvittävien aseiden käyttö on vaarallisesti arkipäiväistymässä. Suomen on tärkeää olla mukana torjumassa tätä uhkaa kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla.”

Kumppanuuden verkkosivut: https://www.noimpunitychemicalweapons.org/-en-.html

Lisätiedot: Lähetystöneuvos Mikael Långström, p. +358 50 349 8352.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme