Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomi tukee koronaviruksen vastaisia toimia Irakissa

Jaa

Suomi tukee koronaviruspandemian leviämistä ehkäisevää työtä Irakissa kahdella miljoonalla eurolla. Tuki on osa Suomen maa- ja aluekohtaista kehitysyhteistyötä Irakissa. Varat ohjataan YK:n kehitysohjelma UNDP:n hallinnoiman Irakin vakautusrahaston kautta (Funding Facility for Stabilization).

Suomen tuki suunnataan etenkin koronapotilaita vastaanottavien sairaaloiden ja terveyskeskusten toiminnan vahvistamiseen. Varoilla hankitaan suojavarusteita hoitohenkilökunnalle, kasvatetaan sairastuneiden eristämiseen tarkoitettujen osastojen määrää ja vahvistetaan laboratorioiden testauskapasiteettia. Lisäksi UNDP tukee Irakin hallintoa pandemian jälkeisten talouden elvyttämissuunnitelmien laadinnassa.

Tuki kohdistetaan ensisijaisesti terveydenhoidon hauraimpiin yksiköihin. Näihin kuuluvat sairaalat tai terveysasemat Anbarissa, Basrassa, Diyalassa, Dohukassa, Karbalassa, Kirkukissa, Najafissa, Ninewassa ja Salah Al-Dinissä.

Suomi on tukenut UNDP:n hallinnoiman Irakin vakautusrahaston toimintaa kaikkiaan 11 miljoonalla eurolla vuodesta 2016 alkaen. Rahasto on edistänyt pitkästä konfliktista toipuvan Irakin vakauttamista ja etenkin äärijärjestö Isisiltä vallattujen alueiden jälleenrakentamista. Äärijärjestöt ovat edelleen aktiivisia Irakissa ja pyrkivät hyödyntämään pandemian aiheuttamaa yhteiskunnallista ja taloudellista epävakautta.

Konfliktin jäljiltä Irakissa on myös edelleen yli miljoona maan sisäistä pakolaista. Viime aikoina maa on kärsinyt öljyn hinnan äkillisestä romahduksesta, jonka vuoksi valtion tulot ovat romahtaneet.

”Irakilla on valtavasti haasteita sen toipuessa pitkästä konfliktista. Suomi haluaa tukea Irakin vakautta ja vahvistaa sen kykyä vastata epidemiasta aiheutuneeseen hätätilaan. UNDP on etulinjassa tukemassa Irakin kansallista terveydenhoitojärjestelmää sen pyrkimyksissä selvitä pandemiasta”, sanoo Suomen Irakin-suurlähettiläs Vesa Häkkinen.

Suomen tuki on osa koordinoitua hanketta, jota tukevat myös muut avunantajamaat. UNDP:n vakautusrahaston lisäksi Suomi tukee Irakin vakauttamista osallistumalla kriisinhallintaan, rahoittamalla Irakissa tehtävää humanitaarista miinatoimintaa ja tukemalla Irakissa toimivien kansalaisjärjestöjen toimintaa. Suomi on antanut aiempina vuosina Irakiin myös humanitaarista apua.

Lisätietoja: Vesa Häkkinen,Suomen Irakin-suurlähettiläs, puh. +358 50 354 6969, +964 780 332 2217 ja Matti Karvanen, Syyrian ja Irakin vakautustoimien vastuuvirkamies, puh. 0295 351 806

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesrådet sammanträder i Bryssel för att diskutera Latinamerika och relationen mellan EU och Turkiet10.7.2020 11:21:40 EESTTiedote

EU-ländernas utrikesministrar träffas fysiskt i Bryssel vid utrikesrådets möte den 13 juli 2020. Utrikesminister Pekka Haavisto företräder Finland vid mötet. Huvudteman för mötet är situationen i Latinamerika och Västindien samt relationen mellan EU och Turkiet. Andra aktuella teman som utrikesministrarna ska diskutera är situationen i Hongkong och fredsprocessen i Mellanöstern. Mötet är det första fysiska EU-mötet på ministernivå sedan coronepidemin bröt ut.

UM: Ulkoasianneuvosto koolla Brysselissä Latinalaisesta Amerikasta sekä EU:n ja Turkin suhteista10.7.2020 10:55:01 EESTTiedote

Euroopan unionin jäsenmaiden ulkoministerit tapaavat fyysisesti Brysselissä 13.7.2020 ulkoasianneuvoston kokouksessa. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Haavisto. Keskustelun pääaiheina ovat Latinalaisen Amerikan ja Karibian tilanne sekä EU:n ja Turkin suhteet. Ajankohtaisista aiheista keskustelussa ovat myös Hong Kongin tilanne ja Lähi-idän rauhanprosessi. Kokous on ensimmäinen EU:n ministeritason fyysinen kokous koronaepidemian puhkeamisen jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme