Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Suomi tukee YK:n palestiinalaispakolaisjärjestön UNRWAn humanitaarista työtä Gazassa

Jaa

Suomi tukee YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWAn Gazan-hätäapuvetoomusta miljoonalla eurolla. Rahoituksen avulla tarjotaan muun muassa ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita Gazan palestiinalaisille.

Toukokuussa kärjistynyt Israelin ja Gazan välinen konflikti on vaikeuttanut palestiinalaispakolaisten tilannetta Gazassa ja Länsirannalla. Iskuissa on tuhoutunut merkittävä määrä rakennuksia, joiden joukossa on esimerkiksi terveyskeskuksia, kouluja sekä YK:n rakennuksia. Myös koronatestien keskuslaboratorio on tuhoutunut ja rokotteiden antaminen on keskeytynyt. Jo ennen iskujen alkamista Gazan koronatilanne oli hyvin huono.

Palestiinalaispakolaisten humanitaarinen tilanne on ollut UNRWAn koko toiminta-alueilla (palestiinalaisalueet Gaza ja Länsiranta, Jordania, Libanon ja Syyria) jo pitempään hyvin haastava. Koronapandemian vuoksi joillakin UNRWAn toiminta-alueilla terveyspalveluita on jouduttu rajoittamaan merkittävästi.

Iskujen aikana Gazassa jopa 800 000 ihmistä on ollut ilman vettä, ja sähköä on ollut saatavilla vain satunnaisesti, mikä vaikeuttaa muun muassa sairaaloiden työtä. UNRWAn ylläpitämät koulut ovat toimineet suojina lähes 50 000 gazalaiselle. Perjantaina 21.5.2021 julkistetun tulitauon odotetaan parantavan tilannetta jonkin verran, mutta alueella tarvitaan edelleen ruokaa, suojaa, psykososiaalisia palveluita sekä muuta hätäapua.

”UNRWA tekee arvokasta työtä haastavassa humanitaarisessa toimintaympäristössä ja tuottaa laadukkaita palveluita. Gazan viimeaikaiset tapahtumat ovat lisänneet kansainvälisen tuen tarvetta UNRWAn työlle palestiinalaispakolaisten auttamiseksi”, toteaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Suomi on UNRWAn pitkäaikainen tukija. Suomen yleisrahoitus UNRWA:lle on viisi miljoonaa euroa vuodessa. Vuonna 2020 Suomi myönsi UNRWAn kriittisen taloustilanteen ja koronapandemian tuomien lisähaasteiden vuoksi yhteensä neljä miljoonaa euroa lisärahoitusta UNRWAn ohjelmabudjettiin. Vuonna 2020 Suomi oli UNRWAn 18. suurin rahoittajamaa.

Lisätietoja:
Yksikönpäällikkö Lauratuulia Lehtinen, ulkoministeriön humanitaarisen avun ja politiikan yksikkö, puh. 046 9212030

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: EU Foreign Affairs Council to discuss Belarus, Iraq and Latin America18.6.2021 10:12:11 EEST | Press release

EU Foreign Ministers will convene in Luxembourg on Monday 21 June. Finland’s representative at the meeting will be Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto. The main topics on the agenda are Belarus, Iraq and Latin America. The Foreign Ministers will also exchange views with Minister Fuad Hussein, the Foreign Minister of Iraq, and the Belarus opposition leader Sviatlana Tsikhanouskaya. The current affairs to be discussed include Russia, Yemen, the Middle East Peace Process and relations between the EU and Turkey.

UM: Belarus, Irak och Latinamerika på utrikesrådets agenda18.6.2021 10:11:10 EEST | Tiedote

EU:s utrikesministrar sammanträder i utrikesrådet måndagen den 21 juni i Luxemburg. Utrikesminister Pekka Haavisto representerar Finland vid mötet. Mötets huvudteman är Belarus, Latinamerika och Irak. Utrikesministrarna kommer också att föra en diskussion med Iraks utrikesminister Fuad Hussein och ledaren för den belarusiska oppositionen Svetlana Tichanovskaja. De aktuella ärenden som tas upp gäller bland annat Ryssland, Jemen, fredsprocessen i Mellanöstern och relationerna mellan EU och Turkiet.

UM: EU:n ulkoasianneuvoston aiheina Valko-Venäjä, Irak ja Latinalainen Amerikka18.6.2021 10:09:59 EEST | Tiedote

EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina 21.6. Luxemburgissa. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Kokouksen pääaiheita ovat Valko-Venäjä, Latinalaisen Amerikan alue ja Irak. Lisäksi ulkoministerit keskustelevat Irakin ulkoministeri Fuad Husseinin sekä Valko-Venäjän opposition johtohahmo Svjatlana Tshihanouskajan kanssa. Ajankohtaisina aiheina kokouksessa käsiteltävinä ovat muun muassa Venäjä, Jemen, Lähi-Idän rauhanprosessi sekä EU:n ja Turkin suhteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme