Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Haavisto Etyjin epäviralliseen ministerikokoukseen Slovakiaan

Jaa

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Slovakian Tatravuorilla 9. heinäkuuta järjestettävään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) epäviralliseen ministerikokoukseen. Kokouksen pääteemana on konfliktinehkäisy. Ministerit keskustelevat mahdollisuuksista edistää vakautta ja turvallisuutta Etyjin alueella.

Slovakia toimii Etyjin puheenjohtajana vuonna 2019 ja on nostanut konfliktien ehkäisyn sekä tehokkaan multilateralismin prioriteeteikseen.

Etyjin rooli konfliktien ratkaisupyrkimyksissä on noussut esiin erityisesti Ukrainan konfliktin myötä. Etyjin monitorointimissio (Special Monitoring Mission, SMM) on keskeinen kansainvälinen toimija Itä-Ukrainassa.

”Ukrainan tulevaisuus vaikuttaa koko Euroopan turvallisuuteen. Keskeistä on saada Itä-Ukrainan konflikti loppumaan. Alueella on vakava humanitaarinen kriisi”, ulkoministeri Pekka Haavisto kirjoitti Ministerin kynästä -kolumnisarjassa aiemmin heinäkuussa.

Suomi tukee Etyjin toimintaa merkittävällä panostuksella. Suomella on noin 35 asiantuntijaa järjestön sihteeristössä ja operaatioissa, näistä yli 20 Ukrainan monitorointimissiossa. Lisäksi Suomi tukee vapaaehtoisrahoituksella Etyjin hankkeita noin 550 000 eurolla vuosittain.

Suomi on myös tukenut Etyjin rauhanvälityskapasiteetin vahvistamista. Suomi toimii järjestön rauhanvälityksen ystäväryhmän puheenjohtajana yhdessä Turkin ja Sveitsin kanssa. Lisäksi Suomella on Etyjissä näkyvä rooli sukupuolten tasa-arvon edistäjänä. Suomi on esimerkiksi aloitteentekijä Etyjin naiset, rauha ja turvallisuus -toimintasuunnitelman laatimisessa.

Ministeri Haavisto tapaa kokouksen yhteydessä muiden Etyjin osallistujavaltioiden ulkoministereitä ja keskustelee mm. Suomen EU-puheenjohtajakauden painotuksista.

Lisätietoja: ulkoministerin erityisavustaja Jarno Lappalainen, puh. 040 053 6973 ja yksikönpäällikkö Sari Rautio, turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikkö, puh. 0295 351 534.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme