Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Haavisto matkustaa EU:n edustajana Sudaniin ja sen lähialueelle

Jaa
Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailee lähiviikkoina Sudanissa ja useissa Punaisenmeren ja lähialueen maissa keskustelemassa Sudanin tilanteesta. Ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, komission varapuheenjohtaja Federica Mogherini on valtuuttanut hänet keskustelemaan Euroopan unionin puolesta sekä tilanteesta maassa että siitä, miten kansainvälinen yhteisö voi tukea Sudania sen siirtymävaiheessa.

Vierailujensa aikana ministeri Haavisto tulee välittämään eri viranomaisille ja sidosryhmille Euroopan unionin kannan Sudanin tilanteeseen sen mukaisesti, mitä ulkoasiainneuvostossa sovittiin 17.6. ja matkansa jälkeen hän tulee raportoimaan vierailuista 28 ulkoasiainneuvoston jäsenmaalle.

Ministerin matka Sudaniin ja Etiopiaan, Egyptiin, Saudi-Arabiaan ja Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin on seurausta äskettäisestä ilmoituksesta, joka koskee Sudanin siirtymäajan sotilasneuvoston ja Forces for Freedom and Change (FFC) -oppositiorintaman välistä sopimusta siviilijohtoisesta siirtymävaiheen hallinnosta [lausunto täällä].

”Euroopan unioni seuraa Sudanin tilannetta hyvin tarkkaan seisoen niiden sudanilaisten osapuolten rinnalla, jotka ovat päässeet sopimukseen, ja vaatien alueellisia ja kansainvälisiä toimijoita osallistumaan rakentavasti tilanteen ratkaisemiseen.Ministeri Haavistolla on kokemusta alueesta, erityisesti Sudanista, sekä EU:n että YK:n puitteissa työskentelynsä ajoilta. Hän tulee selvittämään, miten EU voi parhaiten tukea Sudania sen polulla kohti demokratiaa, ihmisoikeuksien kunnioittamista ja vakautta”, sanoi Federica Mogherini.

”Vierailu osuu tärkeään ajankohtaan; Sudanin siirtymäajan sotilasneuvoston ja Forces for Freedom and Change (FFC) -oppositiorintaman välillä on saavutettu sopimus. Esitän vilpittömät kiitokseni Afrikan unionin/Etiopian rauhanvälitystoimista. Tulen välittämään EU:n vahvan viestin unionin tuesta ja kannustan molempia osapuolia jatkamaan neuvotteluja, jotta jäljellä oleviin kysymyksiin löydetään ratkaisut ja jotta siirtyminen siviilihallintoon tapahtuisi nopeasti. On erittäin tärkeää, että rauha palautetaan nopeasti ja taataan hyvinvointi, taloudellinen elpyminen, turvallisuus, demokratia ja ihmisoikeuksien kunnioitus”, Haavisto toteaa.

Ministeri Haavisto vierailee Addis Abebassa 10.7. ja tapaa siellä Etiopian valtion edustajia ja Afrikan unionin keskeisiä toimijoita. 11.7. Haavisto tapaa sekä Sudanin siirtymäajan sotilasneuvoston että Forces for Freedom and Change (FFC) -oppositiorintaman edustajia ja muita Sudanin neuvottelukumppaneita. 16.-18.7. Ministeri Haavisto vierailee Egyptissä, Saudi-Arabiassa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

Ministeri Haavistolla on mittavat tiedot Sudanista, koska hän toimi vuosina 2005–2007 Euroopan unionin erityisedustajana Sudanissa ja Darfurissa ja vuonna 2007 YK:n erityisasiantuntijana (ASG) Darfurin rauhanprosessissa.

Lisätietoja: ulkoministerin erityisavustaja Jarno Lappalainen, puh. +358 40 053 6973 ja yksikönpäällikkö Ann-Christine Krank, Pohjoisen Afrikan yksikkö, puh. +358 0295 350 111.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministeriets enkätundersökning: ryssarna förhåller sig negativare till Finland, ungdomarna har positivare inställningar13.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den av Finlands ambassad i Moskva beställda enkätundersökningen förhåller sig en dryg tredjedel av de ryssar som svarade på enkäten positivt till Finland. För ett år sedan uppgav ungefär hälften att de är positiva till Finland. Enligt enkätundersökningen har Finlands rykte försämrats främst av att ryska medier har gett en felaktig och negativ bild av Finlands Natomedlemskap. Ungdomarnas inställningar till Finland är positivare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye