Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Haavisto ulkoasiainneuvostoon Brysseliin

Jaa

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Brysselissä 11. marraskuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Ulkoasianneuvoston yhteydessä pidetään epävirallinen lounastilaisuus Sudanin pääministerin Abdalla Hamdokin kanssa.

Varsinaisina asiakohtina kokouksessa ovat Sudan, Afganistan sekä Persianlahden tilanne ja Iran. Sudanin osalta keskeistä on antaa EU:n tuki maan siirtymäkauden hallitukselle. Suomi kannustaa Sudania jatkamaan naisten ja nuorten osallistamista. Ulkoministeri Pekka Haavisto tuntee Sudanin tilanteen hyvin, sillä hän on toiminut aiemmin EU:n erityisedustajana maassa. Lisäksi Haavisto matkusti heinäkuussa korkean edustajan Federica Mogherinin valtuuttamana EU:n edustajana Sudaniin ja useisiin Punaisenmeren ja lähialueen maihin edistämään Sudanin tilannetta.

Afganistania koskeva keskustelu siirtyi lokakuun ulkoasiainneuvostosta marraskuulle Turkin ja Syyrian tilanteen vuoksi. Esillä ovat hiljattain käydyt presidentinvaalit sekä rauhanprosessin eteneminen. Epävarmassa tilanteessa kaikki maan vakautta tukevat toimet ja viestit ovat tarpeen. Suomi tukee Afganistanin rauhanprosessia kokonaisvaltaisesti ja pitää keskeisenä etenkin naisten osallistamista rauhanneuvotteluihin.

Persianlahden tilanteen ja Iranin osalta esillä on alueen heikentynyt turvallisuustilanne. Myös Iranin ydinohjelmasopimuksen tilanne on kriittinen. Suomi pitää tärkeänä, että EU tiivistää suhteitaan ja vuoropuheluaan alueen maiden kanssa ja pyrkii lieventämään jännitteitä.

Kokouksen jälkeisellä epävirallisella lounaalla EU:n ulkoministerit keskustelevat Sudanin pääministerin Abdalla Hamdokin kanssa maan tilanteesta.

Brysselissä kokoontuu 11. marraskuuta myös EU–Uzbekistan-yhteistyöneuvosto, joka keskustelee muun muassa Uzbekistanin poliittisesta kehityksestä. Ulkoministeri Haavisto johtaa kokousta ja EU:n valtuuskuntaa korkea edustaja Mogherinin puolesta.

Lisätietoja: diplomaattiavustaja Miia Rainne, puh. +358 295 351 421 ja eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Project support granted for 2021–2024: Projects by Finnish civil society organisations support civil societies in developing countries2.7.2020 10:00:00 EESTPress release

The Ministry for Foreign Affairs has granted EUR 25 million in project support to Finnish civil society organisations (CSOs), which will conduct development cooperation projects in developing countries in 2021–2024. Project support was granted to 36 CSOs for the implementation of 62 projects in 28 different countries.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme