Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Pekka Haavisto ulkoasiainneuvostoon Luxemburgiin

Jaa

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Luxemburgissa 17. kesäkuuta. Suomea kokouksessa edustaa ensimmäistä kertaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Ulkoasiainneuvostossa käsitellään EU:n globaalistrategiaa, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) tehokkuutta sekä Sudanin tilannetta. Ulkoasianneuvoston yhteydessä pidetään myös epävirallinen lounastilaisuus Jordanian ulkoministerin kanssa.

EU:n globaalistrategiassa linjataan yhteinen visio ja toimintasuunnitelma EU:n toimille maailmassa. Ulkoasianneuvostossa globaalistrategiaa tarkastellaan kolme vuotta sen lanseeraamisen jälkeen. Sen toimeenpanolla on keskeinen vaikutus EU:n rooliin globaalihallinnan ja sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän edistäjänä ja puolustajana. ”EU:n tulee panostaa yhä enemmän konflikteja ennaltaehkäisevään toimintaan kuten rauhanvälitykseen” ministeri Haavisto toteaa.

Suomen tavoitteena on vahva, yhtenäinen ja toimintakykyinen EU, jolla on kyky ratkaista globaaleja haasteita. Jotta EU voisi käyttää kansainvälistä vaikutusvaltaansa täysimääräisesti, sillä tulee olla kyky toimia yhtenäisesti, tehokkaasti, nopeasti ja uskottavasti. Tarve tehostaa päätöksentekoa yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla on noussut esille viime aikoina ja siitä keskustellaan myös ulkoasiainneuvoston kokouksessa.

Ulkoministerit keskustelevat myös Sudanin tilanteesta, joka on vaikeutunut armeijan otettua vallan ja julistettua poikkeustilan presidentti Omar al-Bashirin 30-vuotisen valtakauden päätyttyä. Tilanne eskaloitui 3.6. tapahtumien seurauksena, jossa kymmeniä henkilöitä kuoli ja satakunta loukkaantui sotilaiden tulitettua mielenosoittajia.

EU:n on vaadittava Sudanin hallinnolta väkivallattomuutta ja voimankäyttö mielenosoittajia vastaan on tuomittava. ”Keskeistä on EU:n tuki Sudanille sujuvassa ja rauhanomaisessa siirtymisessä siviilihallintoon”, ministeri Haavisto muistuttaa.

Epävirallisella lounaalla Jordanian ulkoministerin kanssa ministereille tarjoutuu tilaisuus keskustella Jordanian ajankohtaisista kysymyksistä sekä Lähi-idän tilanteesta laajemmin.

Lisätietoja: Ulkoministerin diplomaattiavustaja Miia Rainne, puh. +358 295 351 421
Eurooppa-kirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780 

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Non-fiction literature breaks (EU) myths – Ministry for Foreign Affairs at the Helsinki Book Fair22.10.2019 10:00:00 EESTPress release

The Ministry for Foreign Affairs participates in the Helsinki Book Fair with a varied, fact-based programme. Also present at the fair will be Minister of Nordic Cooperation Thomas Blomqvist and Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto. A new, updated version of Europe Information’s book on basic facts about the EU (EU-perusteos / EU basfakte) will be published at the fair.

MFA: Studia Generalia public lecture series on return migration and mobility – Somalia, Afghanistan, Iraq21.10.2019 11:00:00 EESTTiedote

During the autumn of 2019, the Migration Institute of Finland and the Finnish Immigration Service will organise a public lecture series under the AUDA project (Voluntary Return to Iraq, Afghanistan and Somalia). The AUDA project is implemented in cooperation between the Ministry for Foreign Affairs, the Finnish Immigration Service and the Crisis Management Centre (CMC).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme