Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Pekka Haavisto ulkoasiainneuvostoon Luxemburgiin

Jaa

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Luxemburgissa 17. kesäkuuta. Suomea kokouksessa edustaa ensimmäistä kertaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Ulkoasiainneuvostossa käsitellään EU:n globaalistrategiaa, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) tehokkuutta sekä Sudanin tilannetta. Ulkoasianneuvoston yhteydessä pidetään myös epävirallinen lounastilaisuus Jordanian ulkoministerin kanssa.

EU:n globaalistrategiassa linjataan yhteinen visio ja toimintasuunnitelma EU:n toimille maailmassa. Ulkoasianneuvostossa globaalistrategiaa tarkastellaan kolme vuotta sen lanseeraamisen jälkeen. Sen toimeenpanolla on keskeinen vaikutus EU:n rooliin globaalihallinnan ja sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän edistäjänä ja puolustajana. ”EU:n tulee panostaa yhä enemmän konflikteja ennaltaehkäisevään toimintaan kuten rauhanvälitykseen” ministeri Haavisto toteaa.

Suomen tavoitteena on vahva, yhtenäinen ja toimintakykyinen EU, jolla on kyky ratkaista globaaleja haasteita. Jotta EU voisi käyttää kansainvälistä vaikutusvaltaansa täysimääräisesti, sillä tulee olla kyky toimia yhtenäisesti, tehokkaasti, nopeasti ja uskottavasti. Tarve tehostaa päätöksentekoa yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla on noussut esille viime aikoina ja siitä keskustellaan myös ulkoasiainneuvoston kokouksessa.

Ulkoministerit keskustelevat myös Sudanin tilanteesta, joka on vaikeutunut armeijan otettua vallan ja julistettua poikkeustilan presidentti Omar al-Bashirin 30-vuotisen valtakauden päätyttyä. Tilanne eskaloitui 3.6. tapahtumien seurauksena, jossa kymmeniä henkilöitä kuoli ja satakunta loukkaantui sotilaiden tulitettua mielenosoittajia.

EU:n on vaadittava Sudanin hallinnolta väkivallattomuutta ja voimankäyttö mielenosoittajia vastaan on tuomittava. ”Keskeistä on EU:n tuki Sudanille sujuvassa ja rauhanomaisessa siirtymisessä siviilihallintoon”, ministeri Haavisto muistuttaa.

Epävirallisella lounaalla Jordanian ulkoministerin kanssa ministereille tarjoutuu tilaisuus keskustella Jordanian ajankohtaisista kysymyksistä sekä Lähi-idän tilanteesta laajemmin.

Lisätietoja: Ulkoministerin diplomaattiavustaja Miia Rainne, puh. +358 295 351 421
Eurooppa-kirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780 

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Foreign Minister Haavisto to attend Foreign Affairs Council meeting in Brussels14.7.2019 09:00:00 EESTTiedote

The Foreign Affairs Council (FAC) of the European Union will meet on Monday 15 July in Brussels. Finland will be represented by Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto. The FAC will discuss the situation in Iraq, Iran and the Central African Republic. The external dimension of migration will also be on the agenda. There will also be an informal lunch with the new Moldovan Foreign Minister.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme