Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Soini Myanmariin

Jaa

ULKOASIAINMINISTERIÖ
http://formin.finland.fi

Tiedote 201/2017
17.11.2017

Ulkoministeri Soini Myanmariin

Ulkoministeri Timo Soini matkustaa Myanmariin 19.–22. marraskuuta. Ministeri osallistuu Aasian ja Euroopan yhteistyöfoorumin (ASEM) ulkoministerikokoukseen Naypyidawissa ja tapaa Myanmarin valtiokansleri ja ulkoministeri Aung San Suu Kyin. Lisäksi hän avaa Suomen suurlähetystön Yangonissa.

Matkan aikana ulkoministeri Soini tapaa Myanmarin poliittisia ja uskonnollisia vaikuttajia sekä toimittajia. Hän keskustelee valtiokansleri ja ulkoministeri Aung San Suu Kyin kanssa Rakhinen osavaltion ja rohingya-kansanryhmän tilanteesta, alueen humanitaarisesta kriisistä sekä Myanmarin rauhanprosessista. YK:n arvion mukaan yli 600 000 rohingyaa on paennut elokuun lopun jälkeen Myanmarista Bangladeshiin. Suomi vaatii muun kansainvälisen yhteisön rinnalla väkivallan lopettamista, ihmisoikeuksien kunnioittamista, humanitaarisen avun perillepääsyn takaamista sekä sitä, että pakolaiset voivat turvallisesti palata kotiseudulleen.

Suomen Yangonin yhteystoimisto korotetaan virallisesti suurlähetystöksi tiistaina 21. marraskuuta. Suurlähetystö jatkaa toimintaansa pohjoismaisessa talossa. Suomi avaa suurlähetystön Myanmariin maiden välisten suhteiden vahvistamiseksi sekä maan rauhanprosessin ja demokratiakehityksen tukemiseksi.

Suomi tukee Myanmarissa myös metsävarojen hyvää hallintaa, opetuksen laadun parantamista sekä tyttöjen ja naisten oikeuksia muun muassa kehitysyhteistyön keinoin. Edustusto panostaa lisäksi kaupallisten suhteiden tiivistämiseen. Suomen ensimmäisenä suurlähettiläänä Myanmarissa toimii Riikka Laatu.

ASEM -kokouksen kahden täysistunnon (20.–21.11.) aiheina ovat rauha ja kestävä kehitys sekä ASEMin kolmas vuosikymmen ja yhteistyöfoorumin kehittäminen. Erillisessä retriitti-istunnossa keskustellaan ajankohtaisista kansainvälisistä ja alueellisista kysymyksistä. Ulkoministerikokouksen yhteydessä järjestetään myös nuorten foorumi, johon osallistuu 160 nuorta ASEM-maista. Mukaan on valittu kaksi suomalaista osallistujaa.

Vuonna 1996 perustetun ASEMin tarkoituksena on vahvistaa Euroopan ja Aasian maiden välistä vuorovaikutusta ja yhteisymmärrystä keskinäisen dialogin ja yhteisten hankkeiden avulla. ASEM-kokouksen yhteydessä ministeri Soini tapaa erikseen useita alueen ministerikollegojaan.

Lisätietoja:

Ulkoministerin virkamiessihteeri Jussi Tanner, puh.  0295 350 663

Viestintäjohtaja Jouni Mölsä, puh. +358 50 430 6517

ASEM-vastuuvirkamies Heini Korhonen, puh. +358 50 594 3842

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Ulkoministeriö/Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö/Utrikesministeriet

MFA: Minister for Foreign Trade and Development Anne-Mari Virolainen to EU development ministers' meeting19.2.2018 11:35Tiedote

An Informal meeting of EU development ministers will be organised in Brussels on 20 February 2018. Finland's representative at the meeting will be Minister for Foreign Trade and Development Anne-Mari Virolainen. The ministers will discuss, among other things, EU's financial instruments for external action after 2020, on which decisions will be made in the forthcoming negotiations concerning the EU's Multiannual Financial Framework (MFF).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme