Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministeri Soini Romaniaan ja Moldovaan

Jaa

Ulkoministeri Timo Soini vierailee 13.6. Romaniassa, jossa hän tapaa ulkoministeri Teodor Melescanun, presidentti Klaus Iohannisin ja pääministeri Viorica Dăncilăn.

Tapaamisten aiheina on turvallisuuspolitiikka, Suomen ja Romanian kahdenväliset suhteet, tuleva EU-puheenjohtajuusyhteistyö Romanian, Suomen ja Kroatian välillä, sekä ajankohtaiset alueelliset ja kansainväliset kysymykset.

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa 1.7.2019 heti Romanian jälkeen. Merkittävä osa kauden sisällöstä muodostuu trio-ohjelmasta, jota Suomi parhaillaan työstää yhdessä Romanian ja Kroatian kanssa. EU-puheenjohtajuusyhteistyö Romanian kanssa voi tarjota myös muita yhteistyömahdollisuuksia. Erityisesti taloudellista yhteistyötä ja investointeja voitaisiin edelleen kehittää useilla sektoreilla. Romania on myös osoittanut kiinnostusta liittyä Suomessa toimivan Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen jäseneksi.

Ulkoministerit pitävät lisäksi puheenvuorot Aspen-instituutin, Romanian ulkoministeriön ja Suomen suurlähetystön järjestämässä seminaarissa, jonka tavoitteena on vaihtaa kokemuksia kokemuksia Mustanmeren ja Itämeren turvallisuusympäristöjen kehityksestä.

Ulkoministeri  Timo Soini jatkaa Romaniasta matkaansa Moldovaan. Hän tapaa 14.6. ulkoministeri Tudor Ulianovschin, pääministeri Pavel Filipin ja parlamentin puhemies Andrian Candun sekä maassa toimivan EU-edustuston ja kansainvälisten järjestöjen johtoa. Keskustelujen aiheina ovat Suomen ja Moldovan väliset suhteet, EU-Moldova -yhteistyö sekä ajankohtaiset alueelliset ja kansainväliset kysymykset.

Suomi tukee Moldovan EU-lähentymistä. On tärkeää, että Moldova jatkaa assosiaatiosopimuksen toimeenpanoa ja sovittuja uudistuksia, jotka hyödyttävät maan kansalaisia. Suomi on tukenut Moldovaa muun muassa EU-rahoitteisilla yhteistyöhankkeilla ja asiantuntijavierailuilla sekä lähettämällä raja- ja tulliasiantuntijoita EU:n rajatukioperaatioon Moldovassa ja Ukrainassa (EUBAM, The European Union Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine) vuodesta 2007 lähtien. Lisäksi Suomi tukee Moldovan kansalaisyhteiskuntaa.

Lisätietoja: ulkoministerin diplomaattiavustaja Katja Kalamäki, puh. +358 50 511 1518. Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme