Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministerit keskustelevat Berliinissä EU-Venäjä-suhteesta, Turkista sekä Valko-Venäjän tilanteesta

Jaa

EU-maiden ulkoministerit pitävät Berliinissä 27. ja 28. elokuuta Saksan puheenjohtajakauden epävirallisen kokouksen (Gymnich). Ulkoministerit keskustelevat EU-Venäjä -suhteesta, Turkista ja Valko-Venäjän tilanteesta. Lisäksi pohdittavana ovat koronapandemian geopoliittiset vaikutukset ja EU:n strateginen vastaus.

Kokouksen puheenjohtajana toimii EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Josep Borrell. Suomea edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto.

Kokous alkaa torstaina 27. elokuuta keskustelulla Valko-Venäjän tilanteesta. Suomi korostaa väkivallasta ja voimatoimista pidättäytymistä, poliittisten vankien vapauttamista sekä kansallista vuoropuhelua tilanteen rauhanomaiseksi ratkaisemiseksi. Valko-Venäjän ja sen kansalaisten omaa tahtoa sekä perusoikeuksia on kunnioitettava.

Torstai-iltapäivällä ulkoministerit käsittelevät Turkkia. Ihmisoikeus- ja oikeusvaltiokehitys maassa on huolestuttavaa. Suomi katsoo, että EU:n on säilytettävä dialogi ja yhteistyökanavat Turkin kanssa EU-Turkki –suhteiden ongelmista huolimatta. Turkki-politiikan tulee olla pitkäjänteistä ja johdonmukaista suhteen kaikilla osa-alueilla. EU:n tulee vastata määrätietoisesti Turkin itäisen Välimeren tilannetta epävakauttavaan toimintaan ja osoittaa solidaarisuutta Kyprokselle ja Kreikalle.

Perjantaina 28. elokuuta ulkoministerit keskustelevat EU:n ja Venäjän suhteesta. Suomi tukee EU:n Venäjä-politiikan viiden periaatteen vahvistamista ja niiden tehokasta ja tasapainoista toimeenpanoa, minkä osana Suomi kannattaa EU:n instituutioiden ja Venäjän välisen keskusteluyhteyden lisäämistä unionin ja EU-maiden yhteisten etujen ajamiseksi.

Kokous päättyy perjantaina työlounaalla, jolla keskustellaan koronapandemian geopoliittisista vaikutuksista ja EU:n strategisesta vastauksesta. Suomi tukee korkean edustajan hahmottelemaa ”kolmatta tietä” vahvistamalla EU:n omaa roolia USA:n ja Kiinan välillä multilateralismin vahvistamiseksi.

Gymnich-kokous järjestetään puolivuosittain neuvoston puheenjohtajamaassa. Kokous on saanut nimensä Erftstadtissa Saksassa sijaitsevan linnan mukaan, jossa ensimmäinen vastaava tapahtuma järjestettiin vuonna 1974.

Lisätietoa: Eurooppa-kirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 535 1780.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme