Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Ulkoministerit keskustelevat Helsingissä Lähi-idästä, hybridiuhista ja arktisesta alueesta

Jaa

EU-maiden ulkoministerit pitävät Helsingissä 29. ja 30. elokuuta epävirallisen kokouksen (Gymnich). Ulkoministerit keskustelevat muun muassa Lähi-idästä ja arktisesta alueesta sekä hybridiuhista. Lisäksi Länsi-Balkanin kumppaneiden ulkoministereiden kanssa keskustellaan alueellisesta yhteistyöstä.

Kokouksen puheenjohtajana toimii EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini.

Kokous alkaa torstaina 29. elokuuta yhteisellä keskustelulla hybridiuhista puolustusministereiden kanssa. Hybridi- ja kyberuhkien torjuminen on yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden painopisteistä. Suomi pyrkii puheenjohtajakaudellaan kehittämään EU:n kriisinkestokykyä ja lisäämään tietoisuutta hybridiuhista. Ulkoministerit käsittelevät torstaina laajasti myös Lähi-idän tilannetta.

Ulkoministerit keskustelevat perjantaina 30. elokuuta arktisesta alueesta. Ilmaston lämpenemisen seurauksena arktisen alueen strateginen merkitys kasvaa Euroopassa ja globaalisti tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Suomi pitää tärkeänä, että EU kiinnittää alueeseen huomiota sekä EU:n ulkosuhteissa että EU:n sisäisissä poliitikoissa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto isännöi Gymnich-kokouksen jälkeen erillisen ministerilounaan, jonka teemana on ihmisoikeuspuolustajien tukeminen. Lounaalle kutsutaan vieraaksi myös kansainvälisiä ihmisoikeuspuolustajia.

Gymnich-kokous järjestetään puolivuosittain neuvoston puheenjohtajamaassa. Kokous on saanut nimensä Erftsadtissa Saksassa sijaitsevan linnan mukaan, jossa ensimmäinen vastaava tapahtuma järjestettiin.

Suomi toimii Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana 1.7.–31.12.2019. Suomi järjestää puheenjohtajakaudellaan kuusi epävirallista ministerikokousta Finlandia-talossa Helsingissä. Kokouksen alustava ohjelma ja tietoa medialle https://eu2019.fi/tapahtumat/2019-08-29/epavirallinen-ulkoministerikokous-gymnich-

Lisätietoa: yksikönpäällikkö Matti Nissinen, puh. 0295 351 780.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme