Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utkast till lag om att införa en digital signatur i viseringar på remiss

Dela

Ett utkast till regeringsproposition om ändring av utlänningslagen bereds vid utrikesministeriet och har nu sänts på remiss. Remissbehandlingen pågår fram till den 18 januari 2022.

Det föreslås att det till utlänningslagen fogas en ny paragraf med bestämmelser om viseringars säkerhetsdetaljer och om att Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ska skapa ett certifikat för en digital signatur.

Den digitala signaturen i viseringen ska skydda uppgifterna så det inte kan ändras och därmed garantera uppgifternas autenticitet och integritet. Den digitala signaturen ska vara en tvådimensionell Datamatrix-streckkod.

Genom ändringen genomförs kommissionens genomförandebeslut som antagits med stöd av rådets förordning om en enhetlig utformning av visumhandlingar, enligt vilket viseringar ska förses med en digital signatur.   

Med en digital signatur blir det möjligt att vid gränskontrollen jämföra uppgifterna i visumet med uppgifterna i den digitala signaturen och på så vis säkerställa att visumet är äkta och inte har ändrats. Detta här är av betydelse i synnerhet när viseringen kontrolleras av patruller utanför de egentliga gränsövergångsställena.

Begäran om utlåtande har sänts ut till vissa mottagare, men även andra kan yttra sig om förslaget. Förslaget till ändring finns på adressen www.utlåtande.fi.

Ytterligare information: Minna-Kaisa Liukko, lagstiftningsråd, tfn +358 295 351 053. Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi. 

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

This is FINLAND Magazine 2022–2023: Mot en hållbarare och mänskligare framtid24.1.2022 13:12:37 EET | Tiedote

This is FINLAND Magazine 2022–2023, en tidskrift som presenterar Finlands starka sidor och kompetens, har utkommit på engelska. Årets publikation har blicken stadigt fäst mot framtiden. Tidskriften tar upp teman som är på allas läppar, i Finland och ute i världen: digitaliseringen, kampen mot klimatförändringarna, lycka, en god vardag, förändringarna i arbetslivet och förtroende.

Foreign Minister Haavisto to attend the EU Foreign Affairs Council in Brussels and to meet NATO Secretary General Stoltenberg21.1.2022 11:08:30 EET | Press release

EU foreign ministers will convene in Brussels on 24 January. The main items on the agenda are the security situation in Eastern Europe and the latest developments in Libya and Syria. The ministers will also discuss the EU Strategy for Cooperation in the Indo-Pacific and the situation in Mali, Sudan and Kazakhstan. Later the same day, Foreign Minister Haavisto and Sweden’s Minister for Foreign Affairs Ann Linde will meet NATO Secretary General Jens Stoltenberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum