Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesminister Haavisto besöker Rwanda

Dela

Utrikesminister Pekka Haavisto besöker Rwanda den 20–21 november. Han ska som ställföreträdare för EU:s höga representant Federica Mogherini hålla ett anförande i den gemensamma parlamentariska församlingen mellan EU och stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS-staterna) den 21 november. Utrikesminister Haavisto kommer också att ha bilaterala möten.

Den gemensamma parlamentariska församlingen mellan EU och stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS-staterna) är ett rådgivande organ som sammanträder två gånger om året. Syftet är att främja demokratiska processer och öka den ömsesidiga förståelsen mellan medborgare i EU och AVS-staterna.

Mötet ordnas den 17–21 november i Rwandas huvudstad Kigali. Utrikesminister Pekka Haavisto deltar som ställföreträdare för EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Federica Mogherini.

”Den parlamentariska församlingen mellan EU och AVS-staterna är en möjlighet för riksdagsledamöter från mer än 100 länder att diskutera aktuella frågor. På mötets agenda står såväl stöd till ungdomars politiska deltagande som sociala innovationer och digitalisering”, säger minister Haavisto.

Under sitt besök har minister Haavisto också bilaterala möten med Rwandas statsledning.Under mötena diskuteras möjligheterna att stärka relationerna mellan länderna samt aktuella frågor i anslutning till Afrikas regionala läge och internationella utveckling, fred och säkerhet.

”Rwanda har varit aktivt i många internationella frågor, såsom fredsbevarande och miljöfrågor. Jag hoppas att vi kan fortsätta samarbetet med Rwanda i dessa frågor”, säger minister Haavisto.

Minister Haavisto besöker också museet om folkmordet i Rwanda för att hedra minnet av de över en miljon rwandiska medborgare som dödades 1994. Ministern lägger ned en krans på ett minnesmärke som är den sista viloplatsen för mer än 250 000 offer för folkmordet.

Ytterligare information: Miia Rainne, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 50 434 5444, eller Riitta Swan, ambassadör, Finlands ambassad i Dar es Salaam, tfn +255 754 400 041 

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum