Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesminister Haavisto besöker Tanzania

Dela

Utrikesminister Pekka Haavisto reser till Tanzania den 7–8 november. Han träffar president John Magufuli och utrikesminister Palamagamba Kabudi och deltar i de nordiska och afrikanska ländernas utrikesministermöte i Dar Es Salaam. Utöver de nordiska ländernas ministrar väntas ministrar från åtminstone femton afrikanska länder delta i mötet.

Med Tanzanias statsledning ska minister Haavisto diskutera Finlands och Tanzanias bilaterala relation, relationerna mellan EU och Tanzania, den senaste tidens utveckling i Tanzania och samarbetet i kampen mot klimatförändringen.

”Genom mitt möte med den tanzaniska statsledningen vill jag ytterligare stärka och utvidga de utmärkta förbindelserna mellan våra länder. De bottnar i ett långvarigt och omfattande samarbete, från gräsrotsnivån till hög politisk nivå. Tanzania har också varit en nära partner för Finland i flera frågor på den globala agendan. Jag hoppas att vi i framtiden kan samarbeta ännu närmare, också i fråga om klimatförändringen”, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

I diskussionerna kommer också relationerna mellan EU och Tanzania och den senaste tidens utveckling i Tanzania att tas upp.

Utrikesministermötet mellan nordiska och afrikanska länder har ordnas årligen sedan 2001. Syftet med mötet är att föra samman de nordiska länderna med de afrikanska länder som är intresserade av nordiska värderingar. Målet är att öka samarbetet mellan Norden och Afrika, också det kommersiella samarbetet.

Under mötet håller minister Haavisto ett inledande anförande om fred och säkerhet i Afrika. På mötets agenda står också klimatförändringen, handel och investeringar samt samarbete till försvar för det multilaterala systemet.

Från Afrika deltar enligt preliminära uppgifter ministrarna från Algeriet, Angola, Benin, Burkina Faso, Egypten, Etiopien, Ghana, Kenya, Malawi, Marocko, Moçambique, Nigeria, Somalia, Sydafrika, Uganda, Zambia och Zimbabwe.

”Det är givande att diskutera globala utmaningar och hur de kan lösas med nordiska och afrikanska utrikesministerkolleger. Nordiska förfaranden och värderingar, till exempel jämlikhet och delaktighet, kan också utnyttjas för att lösa konflikter i Afrika. Inkluderande fredsprocesser, där till exempel kvinnor och ungdomar involveras, höjer chanserna för en hållbar fred.” 

Ytterligare information: Katja Kalamäki, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn 050 511 1518, Leena-Kaisa Mikkola, avdelningschef, avdelningen för Afrika och Mellanöstern, tfn +358 29 535 1977, och Riitta Swan, ambassadör, tfn +255 754 400 041.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum