Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesminister Haavisto deltar i EU:s och Natos utrikesministermöten

Dela

Utrikesminister Pekka Haavisto deltar i EU:s råd för utrikes frågor i Bryssel måndagen den 22 mars. Mötets huvudtema är EU:s södra grannskap och Turkiet. Därtill för rådet en diskussion med FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet. Minister Haavisto ska också delta i Natos utrikesministermöte i Bryssel den 24 mars.

EU:s utrikesministrar för en diskussion om Turkiet inför Europeiska rådets möte den 25–26 mars. EU och Turkiet har många gemensamma intressen, och Turkiets läge i sydöstra Europa är strategiskt viktigt. EU hoppas att relationen ska vända till det bättre efter ett besvärligt år. Det förutsätter att Turkiet visar att landet är redo och villigt att ingå ett partnerskap. Finland anser att det är viktigt EU och Turkiet bygger en fungerande och öppen relation på lång sikt.

Utvecklingen i EU:s södra grannskap är fortfarande problematisk 25 år efter Barcelonaprocessen och 10 år efter den arabiska våren. Utrikesministrarna diskuterar EU:s nya strategi för att stärka samarbetet med länderna i regionen. För Finland är det viktigt att partnerländerna förbinder sig till gemensamma mål och till EU:s värderingar. Till dessa hör respekt för de mänskliga rättigheterna och jämställdheten samt iakttagande av god förvaltningssed och rättsstatens principer.

EU:s utrikesministrar håller också ett inofficiellt videomöte med FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet. EU är en central aktör i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Finland har arbetat systematiskt i flera årtionden för de mänskliga rättigheterna och kandiderar för FN:s råd för mänskliga rättigheter för perioden 2022–2024.

Aktuella ämnen på utrikesrådets agenda för mars är Ryssland, Venezuela, västra Balkan, Georgien och Myanmar. Angående Myanmar är avsikten att på grund av militärstatskuppen godkänna nya sanktioner riktade mot personer. Därtill har ministrarna för avsikt att fatta beslut om införandet av nya sanktioner enligt EU:s globala system för människorättsliga sanktioner.

I samband med sitt besök i Bryssel deltar utrikesminister Haavisto också i Natos utrikesministermöte. Natos partnerländer Finland och Sverige samt EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Josep Borrell har bjudits in till en diskussion om det aktuella säkerhetsläget i Europa den 24 mars.

Mer information om utrikesrådets möte:
Turo Mattila, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 613
Matti Nissinen, Europakorrespondent, tfn +358 295 351 780

Mer information om Natos utrikesministermöte:
Mikko Kinnunen, avdelningschef, tfn +358 295 351 820
Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Reviews by Finnish missions abroad show that innovative solutions to fight COVID-19 put Finland in the spotlight in the world media in 202031.3.2021 12:08:23 EEST | Press release

According to Finland in the World Media, an annual survey commissioned by the Ministry for Foreign Affairs, the innovative management of the coronavirus pandemic was the most important theme connected to Finland last year. Other news in the world media highlighted the strengths of Finland’s country image: equality, high-quality education system and stable society. The review estimates that Finland’s general reputation has further improved in foreign media.

UM: Utrikesrepresentationens översikt: den innovativa hanteringen av coronapandemin är det synligaste Finlandstemat i utländska medier 202031.3.2021 12:05:02 EEST | Tiedote

Enligt utrikesministeriets översikt Finland i utländska medier var den innovativa skötseln av coronapandemin det främsta temat som associerades med Finland i fjol. Vid sidan av coronanyheterna lyfte man fram de starka sidorna i Finlandsbilden: jämställdheten, det högtstående utbildningssystemet och vårt stabila samhälle. Översikten bedömer att Finlands anseende har blivit positivare i utländska medier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum