Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesminister Haavisto reser till Etiopien som EU:s representant

Dela

Utrikesminister Pekka Haavisto har fått mandat av EU:s höga representant för utrikes frågor Josep Borrell att resa som representant för Europeiska unionen till Etiopien och länder i närområdet. Utrikesminister Haavisto kommer att resa till Afrikas horn under de närmaste veckorna. Under sin resa ska han diskutera situationen i Etiopien och i länder i närområdet samt det internationella samfundets möjligheter att bidra till fredliga lösningar. Även den humanitära situationen i den etiopiska regionen Tigray kommer att diskuteras. Europeiska utrikestjänsten och Finland ska tillsammans gå ut med närmare information närmare tidpunkten för resan.

Minister Haavisto har blivit ombedd att träffa olika aktörer och förmedla Europeiska unionens ståndpunkter angående situationen i Etiopien till myndigheter och intressegrupper. Minister Haavisto reser till området tillsammans med EU:s särskilda representant för Afrikas horn Alexander Rondos. Efter resan ska minister Haavisto rapportera om sitt besök till de 27 medlemsländerna i EU:s utrikesråd.

”Under de senaste månaderna har vi noga följt konflikten i den etiopiska regionen Tigray. Informationen om följderna av de väpnade sammandrabbningarna har varit knapp, och vi är särskilt oroade över den humanitära situationen. Jag kommer snart att resa till området på begäran av den höga representanten, och vi ska gå ut med ett budskap för att få slut på våldet”, konstaterar utrikesminister Haavisto.

Det är andra gången som EU:s höga representant för utrikes frågor befullmäktigar utrikesminister Haavisto som sin representant. Minister Haavisto fick ett motsvarande mandat i fråga om Afrikas horn år 2019.

Ytterligare information: Otto Turtonen, specialmedarbetare, utrikesministerns kabinett, tfn +358 50 514 5811, och Theresa Zitting, enhetschef, enheten för Afrikas horn och östra Afrika, tfn +358 295 351 330

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum