Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesminister Haavisto till utrikesrådet i Bryssel

Dela

Europeiska unionens råd för utrikes frågor sammanträder i Bryssel den 11 november. Utrikesminister Pekka Haavisto företräder Finland vid mötet. I samband med rådet för utrikes frågor ordnas en informell lunch med Sudans statsminister Abdalla Hamdok.

Den egentliga agendan för mötet är Sudan, Afghanistan samt läget vid Persiska viken och Iran. För Sudans del är det viktigt att EU visar sitt stöd för övergångsregeringen. Finland uppmuntrar Sudan till att fortsätta involvera kvinnor och unga. Utrikesminister Pekka Haavisto är väl insatt i läget i Sudan, eftersom han tidigare agerat som EU:s särskilda sändebud i landet. Haavisto reste dessutom i juli i egenskap av företrädare för EU med fullmakt av höga representanten Federica Mogherini till Sudan och flera länder runt Röda havet för att främja läget i Sudan.

Diskussionen om Afghanistan flyttades från oktober till november på grund av läget i Turkiet och Syrien. Det nyligen förrättade presidentvalet och framstegen med fredsprocessen tas också upp. Alla åtgärder och budskap som hjälper till med att stöda stabiliteten i landet är nödvändiga i detta osäkra läge. Finland stöder fredsprocessen i Afghanistan på ett övergripande sätt och framhåller särskilt kvinnornas roll i fredsförhandlingarna.

För Persiska vikens och Irans del tas det försämrade säkerhetsläget upp. Läget med Irans kärnteknikavtal är också kritiskt. Det är enligt Finland viktigt att EU stärker sina relationer till och sin dialog med länderna i området och strävar efter att minska spänningarna.

Under den informella lunch som ordnas efter mötet kommer EU:s utrikesministrar att diskutera läget i landet med Sudans statsminister Abdalla Hamdok.

EU-Uzbekistan -samarbetsrådet, som kommer att diskutera bland annat den politiska utvecklingen i Uzbekistan, sammanträder också den 11 november i Bryssel. Utrikesminister Haavisto leder mötet och EU:s delegation på höga representanten Mogherinis vägnar.

Ytterligare information: Miia Rainne, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 351 421, och Matti Nissinen, Europakorrespondent, tfn +358 295 351 780.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum