Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesminister Haavisto värd för möte om Afrikas horn

Dela

Finland sammankallar den 8 juli EU:s utrikesministrar till en diskussion om situationen på Afrikas horn under ledning av utrikesminister Haavisto. I mötet deltar högnivårepresentanter för Afrikanska unionen, EU och FN.

Syftet med videokonferensen är att diskutera den aktuella situationen på Afrikas horn och skapa en gemensam syn på hur regionen kan stödjas. I flera stater på Afrikas horn pågår samhälleliga förändringar som bidrar till en positiv utveckling i fråga om säkerheten och ekonomin i regionen. Samarbetet mellan de internationella institutionerna och deras engagemang för att stödja Afrikas horn är centralt när det gäller att stärka samhällena i regionen.

I diskussionen deltar utöver EU:s utrikesministrar även EU-kommissionären med ansvar för internationella partnerskap Jutta Urpilainen, chefen för Afrikaavdelningen i EU:s utrikestjänst Koen Vervaeke och EU:s särskilda representant för Afrikas horn Alexander Rondos. Huvudtalare under mötet är Afrikanska unionens kommissionär för fred och säkerhet Smaïl Chergui, FN:s undergeneralsekreterare för politiska frågor och fredsbyggande Rosemary A. DiCarlo och generalsekreteraren för den regionala samarbetsorganisationen på Afrikas horn IGAD Workneh Gebeyehu.

”De samhälleliga förändringarna på Afrikas horn påverkar såväl hela kontinenten som de omgivande områdena till exempel kring Röda havet. Det internationella samarbetet med Afrikanska unionen är centralt när det gäller att stödja regionen Afrikas horn. Finland har starka kontakter till Afrikas horn, och vi vill också i fortsättningen vara en aktör som stärker det här samarbetet”, konstaterar utrikesminister Haavisto.

Ytterligare information: Matti Nissinen, Europakorrespondent, tfn +358 295 351 780, Otto Turtonen, specialmedarbetare, tfn +358 50 514 5811

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Nyckelord

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum