Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesminister Haavistos tal i Paasikivi-samfundet: Värderingarna är kärnan i vår utrikespolitik

Dela

I ett tal för Paasikivi-samfundet i Helsingfors den 27 november framhöll utrikesminister Haavisto rättighetsperspektivet betydelse i utrikespolitiken.

Enligt utrikesminister Pekka Haavisto genomgår världen nu en omvälvande brytningstid och Finland kan inte vara en utomstående betraktare. Det pågår en kamp i geopolitiken men också om ideologier och idéer. Vi måste enligt utrikesministern se till att det finns plats för ett land som Finland i denna värld och att vi har partner som förstår vårt sätt att tänka och våra intressen.

”Det går att förena värdegrund och intressen i utrikespolitiken, och det är så jag ser på de mänskliga rättigheterna och rättighetsperspektivet. Vi försvarar en sådan världsordning där vi har svängrum och där vi själva kan upprätthålla fred, stabilitet och välfärd”, säger minister Haavisto.

Enligt regeringsprogrammet bygger utrikespolitikens värdegrund på de mänskliga rättigheterna, rättsstatsprincipen, demokrati, fred, frihet, tolerans och jämställdhet. Denna värdegrund kommer också att synas i regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse, som utrikesministeriet börjat utarbeta under hösten.

”Värderingarna är inte ett efterord till vår verksamhet, utan de utgör kärnan. De värderingar som är viktiga för oss får vi och bör vi försvara. Vi ska aktivt söka möjligheter att främja internationellt samarbete”, säger utrikesminister Haavisto.

Ytterligare information: Joel Linnainmäki, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn 040 500 5512

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum