Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesministeriet förlänger sitt avtal med Nödcentralsverket – det konsulära jourcentret hjälper resenärer i nöd

Dela

I april undertecknade utrikesministeriet och Nödcentralsverket ett avtal om att fortsätta utrikesministeriets jourcentralsverksamhet som en tjänst som produceras av Nödcentralsverket. Sedan den 1 augusti 2018 har Nödcentralsverket skött utrikesministeriets jourcenter utifrån ett avtal mellan myndigheterna. Jourcentrets verksamhet är en del av utrikesministeriets tjänster för resenärer i enlighet med lagen om konsulära tjänster och den samhälleliga säkerhetsstrategin.

Jourcentret arbetar dygnet runt och hjälper finska medborgare och personer som är permanent bosatta i Finland när de har problem utomlands till exempel på grund av ett sjukdomsfall, en olycka eller ett brott. Den primära verksamhetsformen är att ge råd, och vid behov överförs ärendet för fortsatt behandling till Finlands ambassad eller konsulat eller till utrikesministeriets enhet för konsulära ärenden. Man kan kontakta jourcentret per telefon, e-post eller genom Facebooksidan Nätkonsuln.

”Samarbetet med Nödcentralsverket har löpt mycket bra i snart två år. Nödcentralsverket har vid sidan om sina uppgifter i hemlandet skött hjälpen till resenärer utomlands på ett professionellt och ambitiöst sätt. Verksamheten har också utvecklats kontinuerligt och varit fullt inriktad på flexibel och rätt anpassad hjälp åt våra kunder”, säger enhetschef Antti Putkonen från utrikesministeriet.

Också chefen för Nödcentralsverkets ledningscentral Jyrki Heinonen är nöjd med samarbetet.

”Vi kan hjälpa finländare såväl i Finland som utomlands. Vi har kunnat göra så att människor i nöd får hjälp snabbare i och med att två olika förvaltningsområden arbetar vid ett och samma verksamhetsställe. Med den här verksamheten, som började som ett försök, har vi visat att det går att organisera samarbete mellan olika myndigheter på ett kostnadseffektivt och kundorienterat sätt.”

Vid Nödcentralsverkets ledningscentral svarade man förra året på närmare 7 000 samtal och meddelanden som gällde konsulära ärenden. 

”Sedan coronapandemin bröt ut i Europa har antalet samtal flerdubblats. Nu håller situationen emellertid på att lugna sig”, säger Heinonen.

Jourcentret: https://um.fi/jour-24/7

Ytterligare information:

Nödcentralsverket
Jyrki Heinonen
chef för ledningscentralen
tfn 0295 481 293
Nödcentralsverkets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@112.fi

Utrikesministeriet
Antti Putkonen
enhetschef, konsulära ärenden
tfn 0295 350 126
Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Nyckelord

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesrådet sammanträder i Bryssel för att diskutera Latinamerika och relationen mellan EU och Turkiet10.7.2020 11:21:40 EESTTiedote

EU-ländernas utrikesministrar träffas fysiskt i Bryssel vid utrikesrådets möte den 13 juli 2020. Utrikesminister Pekka Haavisto företräder Finland vid mötet. Huvudteman för mötet är situationen i Latinamerika och Västindien samt relationen mellan EU och Turkiet. Andra aktuella teman som utrikesministrarna ska diskutera är situationen i Hongkong och fredsprocessen i Mellanöstern. Mötet är det första fysiska EU-mötet på ministernivå sedan coronepidemin bröt ut.

UM: Ulkoasianneuvosto koolla Brysselissä Latinalaisesta Amerikasta sekä EU:n ja Turkin suhteista10.7.2020 10:55:01 EESTTiedote

Euroopan unionin jäsenmaiden ulkoministerit tapaavat fyysisesti Brysselissä 13.7.2020 ulkoasianneuvoston kokouksessa. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Haavisto. Keskustelun pääaiheina ovat Latinalaisen Amerikan ja Karibian tilanne sekä EU:n ja Turkin suhteet. Ajankohtaisista aiheista keskustelussa ovat myös Hong Kongin tilanne ja Lähi-idän rauhanprosessi. Kokous on ensimmäinen EU:n ministeritason fyysinen kokous koronaepidemian puhkeamisen jälkeen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum