Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesministeriet fortsätter stödja ungdomars fredsarbete i Irak och Afghanistan med projektet Salam

Dela
Utrikesministeriets projekt Salam för fred och försoning fortsätter i form av workshoppar som ordnas årligen ända till 2023. Syftet med projektet är att ge irakiska och afghanska ungdomar möjlighet att skapa nätverk och lära sig om fredsarbete och mediepåverkan.

I projektet Salam for Peace  skapades under 2019 en grund för ett nätverk av unga fredssändebud. Särskilt i Irak väckte projektet stor uppmärksamhet och till programmet inkom cirka 1 100 ansökningar från irakiska ungdomar runtom i landet. I de tre dagar långa workshopparna deltog elva ungdomar i Irak deltog och åtta i Afghanistan.

”Workshoppen gav mig mycket kunskap som jag kan använda i mitt arbete inom medicin. Jag hade vissa idéer om fred från tidigare men workshoppen gav mig praktiska kunskaper till exempel för förhandling och medling. Dessutom fick jag nya vänner”, säger Nazir Ahmad Shekari som deltog i workshoppen i Afghanistan ifjol.

”Jag tycker att jag lärde mig mycket på en kort tid om vilken betydelse fred har. Alla teman som behandlades i workshoppen var intressanta och jag ser fram emot att få dela mina erfarenheter och det jag lärt mig med andra”, säger Maryam Hussaini som också deltog i workshoppen i Afghanistan.

Deltagarna, eller fredssändebuden, väljs ut baserat på ansökningar på webben. Det strävas efter att det bland ungdomarna som deltar i workshopparna finns både män och kvinnor med olika bakgrund och livserfarenhet.

”Ungas deltagande i fredsarbetet i Afghanistan har varit litet. I det aktuella läget är det viktigt att betona ungas roll i fredsbygget och erbjuda dem nya sätt att föra fram sin ståndpunkt på lokal nivå”, säger Shakiba Adil, ansvarig för workshopparna i Afghanistan.

Temana för årets workshoppar är fredsbygge, klimatkrisen, sätten att identifiera och motarbeta propaganda samt konfliktlösning. Ungdomarna får också öva verkningsfull kommunikation och olika metoder som bygger på att berätta historier.

”Situationen i Irak förändras ständigt men efter krigen har vi gått i riktning mot återuppbyggnad. Finländska institutioner har ett gott rykte i Irak och därför har vi verkligen en möjlighet att åstadkomma en förändring”, säger Mustafa Abdulameer som svarar för workshopparna i Irak.

Salam-projekten genomförs av planeringsbyrån Måndag på uppdrag av utrikesministeriet. I verksamheten deltar även lokala ungdomsorganisationer från båda länderna och en finländsk arbetsgrupp. I Arbetsgruppen deltar förutom Adil och Abdulameer är även författaren Elina Hirvonen. Du kan följa hur projektet framskrider på Facebook, Salam for Peace.

Mer information:

Rim Mezian, kommunikationsplanerare, enheten för aktualitetskommunikation, tfn +358 295 351 905


Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi

Länkar

Om

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto

0295 16001http://um.fi

Följ Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote

Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.

//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande

//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.

//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote

//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye