Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Vientilupavaatimusta covid-rokotteille ja ainesosille jatketaan

Jaa

EU jatkaa SARS-CoV-2-virusten vastaisten rokotteiden ja niiden ainesosien vientilupavaatimusta 30.6.2021 saakka. Samalla tehdään tarkennuksia soveltamisalan tuotekatteeseen ja lisätään jälleenvienti luvanvaraiseksi. Suomessa lupahakemukset osoitetaan ulkoministeriölle. Suomen alustava kanta hakemukseen muodostetaan Fimean lausunnon mukaisesti ja vientilupahakemus ratkaistaan Euroopan komission lausunnon mukaisesti.

Euroopan komission 30.1.2021 voimaantullutta SARS-CoV-2-virusten vastaisia rokotteita koskevaa vientilupavaatimusta jatketaan 30.6.2021 saakka.

Asetusta sovelletaan SARS-CoV-2-virusten vastaisiin rokotteisiin, jotka kuuluvat CN-nimikkeistön luokkaan 3002 20 10 riippumatta niiden pakkauksista. Soveltamisalaan kuuluvat myös vaikuttavat aineet mukaan luettuina tällaisten rokotteiden valmistuksessa käytettävät kantasolupankit tai työsolupankit.

Samalla tehdään tarkennuksia soveltamisalan tuotekatteeseen lisäämällä vaikuttavien aineiden CN-koodit ja lisätään jälleenvienti luvanvaraiseksi. Lupamenettelyä useiden samaan maahan vietävien tavaraerien osalta helpotetaan.

Lupia ei tarvita siirtoihin EU:n sisällä. Lisäksi lupavaatimukseen on lukuisia poikkeuksia. Lupia ei tarvita esimerkiksi vienneille EFTA-maihin, tiettyihin EU:n naapuruston maihin Länsi-Balkanilla, itäisessä Euroopassa ja Välimerellä. Poikkeusmaat ja –alueet on listattu asetuksen 1 artiklassa

Suomessa ei juuri tällä hetkellä ole merkittävää vientipotentiaalia valvonnanalaisissa tuotteissa, mutta viennin valvonta ja lupamenettelyt ovat Suomessa käytössä osana Euroopan unionin toimintaa.

Lupaviranomainen on ulkoministeriö

Suomessa tehtävää lupahakemusta varten käytettävän hakemuslomakeen voi pyytää ulkoministeriöstä osoitteesta hakemuscovid.UM@formin.fi.Ulkoministeriössä on valmistelussa sähköinen hakemus ja se valmistuu arviolta huhtikuun puolivälissä 2021.

Viejän tulee selvittää ulkoministeriöstä, tarvitseeko tuote vientiluvan ja hankkia tarvittaessa lupa tuotteiden vientiin. Lupa on esitettävä Tullille vienti-ilmoittamisen yhteydessä. Tullin tehtävänä on valvoa, että viejällä on lupa tuotteiden vientiin ja että tavarat ovat niitä, mitä luvassa on mainittu. Tavaroita ei voi viedä maasta ennen kuin nämä tarkistukset on tehty.

Tulli huolehtii osaltaan viennin sujuvuudesta ja riskiperusteisesta valvonnasta. Tulli valvoo tämän EU:n rokotesaatavuutta turvaavan komission asetuksen toimeenpanoa myös osana EU:n tulliliittoa ja EU:n ulkorajan valvontaa.

Asetus on luettavissa kokonaan Euroopan komission verkkosivuilla.  

Lisätietoja:
Ulkoministeriö yksikönpäällikkö Tuuli-Maaria Aalto (lainsäädäntö), p. 0295 350 633
Ulkoministeriö yksikönpäällikkö Teemu Sepponen (lupien hakeminen), p. 050 449 1445
Tulli, Mikko Grönberg, valvontajohtaja (tavaraviennin valvonta), p. 040 332 2679

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Reviews by Finnish missions abroad show that innovative solutions to fight COVID-19 put Finland in the spotlight in the world media in 202031.3.2021 12:08:23 EEST | Press release

According to Finland in the World Media, an annual survey commissioned by the Ministry for Foreign Affairs, the innovative management of the coronavirus pandemic was the most important theme connected to Finland last year. Other news in the world media highlighted the strengths of Finland’s country image: equality, high-quality education system and stable society. The review estimates that Finland’s general reputation has further improved in foreign media.

UM: Utrikesrepresentationens översikt: den innovativa hanteringen av coronapandemin är det synligaste Finlandstemat i utländska medier 202031.3.2021 12:05:02 EEST | Tiedote

Enligt utrikesministeriets översikt Finland i utländska medier var den innovativa skötseln av coronapandemin det främsta temat som associerades med Finland i fjol. Vid sidan av coronanyheterna lyfte man fram de starka sidorna i Finlandsbilden: jämställdheten, det högtstående utbildningssystemet och vårt stabila samhälle. Översikten bedömer att Finlands anseende har blivit positivare i utländska medier.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme