Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Viranomaiset valmiina ottamaan vastaan lapsia al-Holin leiriltä

Jaa

Viranomaiset valmistelevat kahden suomalaisen lapsen kotiuttamista Syyrian al-Holin leiriltä. Ulkoministeriö tiedottaa, kun kotiutettavat ovat turvassa ja suomalaisten viranomaisten hoivissa. Kotiutettavien Suomeen saapumisesta tiedotetaan, kun se on mahdollista.

Lasten turvallisuuden ja yksityisyyden suojan vuoksi ulkoministeriö ei anna julkisuuteen lapsia koskevia tietoja. Myöskään ulkomailla tapahtuvan viranomaistoiminnan yksityiskohtia ei kerrota. Paluureittiä tai – tapaa ei kerrota etukäteen. Kuvausmahdollisuutta ei ole.

Ulkoministeriö vastaa toimista, jotka liittyvät palaajien avustamiseen Syyriassa ja sieltä kotimaahan. Sisäministeriö koordinoi Suomessa palaajiin liittyviä viranomaisten tuki- ja turvallisuustoimia yhdessä poliisin kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa lastensuojelun sekä terveydenhuollon lainsäädännöstä. Se myös koordinoi kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa tehtävää yhteistyötä. Lapsia koskevista lastensuojelun tukitoimista ja päätöksenteosta sekä terveydenhuollosta vastaavat kunnat. Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen suomalaislasten kotiuttamiseksi al-Holin leiriltä 19.12.2019.

Tavoitteena palaajien kotoutuminen

Asiassa tehdään tiivistä moniammatillista viranomaisyhteistyötä, mutta suunnitelmia ei voida avata yksityiskohtaisesti turvallisuussyistä. Palaajien tilanne, tarvittavat tukitoimet ja turvallisuusnäkökohdat arvioidaan yksilöllisesti. Etusijalla on se, että lapset saavat tarvitsemansa välittömän avun ja pitempiaikaisen tuen.

”Haluamme varmistaa, että Suomi on myös tulevaisuudessa turvallinen maa. Siksi tavoitteena on, että nämä lapset ja mahdolliset muut palaajat kotoutuvat suomalaiseen yhteiskuntaan. Sitä varten viranomaiset toimivat tiiviissä yhteistyössä. Toimenpiteet eivät rajoitu vain tähän hetkeen, vaan jatkuvat yksittäisten ihmisten osalta jopa useita vuosia”, sanoo kansliapäällikkö Ilkka Salmi sisäministeriöstä.

Lapsille tärkeintä normaali arki turvallisessa ympäristössä

Suomeen palanneet lapset ohjataan terveystarkastukseen ja lastensuojelun piiriin. Sitä, missä kunnassa yksittäiset palaajat ovat tai missä mahdollisesti tulevat asumaan, ei kerrota julkisuuteen yksityisyyden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Vaikeissa oloissa olleita lapsia on suojattava julkisuudelta.

”Lapset ovat todennäköisesti eri tavoin traumatisoituneita, joten he tarvitsevat monenlaista tukea. Heidän tilannettaan ja kehitystään tuetaan ja seurataan pitkäjänteisesti”, sanoo kansliapäällikkö Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Lisätietoja:
UM: ajankohtaisviestinnän vt. yksikön päällikkö Pekka Shemeikka, p. 050 311 23 61
SM: kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen, p. 0295 488 370
STM: kansliapäällikkö Kirsi Varhila, p. 0295 163 338

Valtioneuvoston periaatepäätös suomalaislasten kotiuttamiseksi al-Holin leiriltä: https://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decisionId=0900908f80677066

Lisätietoa Syyriasta palaajien tukitoimista: https://intermin.fi/poliisiasiat/vakivaltainen-radikalisoituminen/palaajat-syyriasta

Lisätietoa sosiaali- ja terveydenhuollon varautumisesta: https://stm.fi/varautuminen-syyriasta-palaavien-auttamiseen

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Utrikesminister Haavisto deltar i ministermöte om förintelsen och utrikesrådets möte i Bryssel17.1.2020 16:11:28 EETTiedote

Utrikesminister Haavisto åker till Bryssel för att den 19 januari företräda Finland vid ett ministermöte ordnat av organisationen International Holocaust Remembrance Alliance, som arbetar för att vårda minnet av förintelsen. Följande dag deltar han i EU:s utrikesråd. Frågor som kommer att behandlas i utrikesrådet är läget i Sahel och klimatdiplomati.

MFA: Travelling abroad? Remember to use the Foreign Ministry’s services for peace of mind17.1.2020 09:59:05 EETPress release

When Finns travel abroad, the majority of trips go according to plan. In 2019, approximately 251,000 people registered their travel details at matkustusilmoitus.fi, a service maintained by the Ministry for Foreign Affairs. The most common travel destinations registered were Spain, Thailand and Turkey. In the event of a crisis situation of some kind, the Ministry sends information and guidance to those who had submitted travel details indicating they could be in the area affected. In 2019, there were 142 such crisis situations, most of which involved natural disasters.

UM: Du kan resa till världens ände – men kom ihåg utrikesministeriets tjänster för tryggare resor17.1.2020 09:58:50 EETTiedote

Största delen av finländarnas utlandsresor går enligt planerna. Nästan 251 000 resenärer gjorde en reseanmälan till utrikesministeriet 2019. Flest anmälningar gjordes om resor till Spanien, Thailand och Turkiet. Genom systemet för reseanmälningar sände utrikesministeriet ut information och anvisningar i samband med 142 krissituationer, varav de flesta var olika extrema väderfenomen.

UM: Matkaa maailman ääriin – muista ulkoministeriön palvelut turvallisempaan matkailuun17.1.2020 09:58:39 EETTiedote

Valtaosa suomalaisten matkoista ympäri maailman sujuu suunnitelmien mukaan. Lähes 251 000 matkailijaa teki ulkoministeriölle matkustusilmoituksen vuonna 2019. Eniten ilmoituksia tehtiin Espanjaan, Thaimaahan ja Turkkiin. Matkustusilmoitusjärjestelmän kautta lähetettiin ilmoituksen tehneille tietoja ja toimintaohjeita 142 kriisitilanteessa, joista valtaosa liittyi luonnonmullistuksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme