Espoon kaupunki - Esbo stad

Under Eurocities-årskonferensen fokuserar man på städernas klimatledarskap

Dela

Vad kan Europas städer göra för att bekämpa klimatförändringen? Hurdan är drömmarnas stad i de ungas ögon? Dessa frågor söker man svar på vid Eurocities-nätverkets årskonferens 8–10.6.2022 i Esbo.

Esbo erbjuder sitt bästa när ledare från europeiska städer kommer till Esbo att delta i Eurocities-nätverkets årskonferens i juni. Bild: Antti Rastivo
Esbo erbjuder sitt bästa när ledare från europeiska städer kommer till Esbo att delta i Eurocities-nätverkets årskonferens i juni. Bild: Antti Rastivo

Vid den tre dagar långa konferensen, som samlar ledare för europeiska städer, diskuterar man de ungas delaktighet, gemensam utveckling och städernas ledarskap i arbetet mot klimatförändringen. Årskonferensens tema ”An Era of New Beginnings” delas in i de tre delarna ”Dream”, ”Act” och ”Lead”, genom vilka man lyfter fram olika ämnen. I konferensen deltar ledare för städer som Oslo, Rotterdam, Helsingfors, Bryssel, Stockholm och München.

Som en av fredagens huvudtalare får vi höra EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans, som introducerar konferensdeltagarna till diskussionen om klimatneutrala städer. Timmermans ansvarar för klimatfrågor inom kommissionen och för Europas program för grön utveckling.

”Städerna har en central roll i uppnåendet av EU:s klimatmål och i skapandet av en hållbar framtid. Under årskonferensen stärker man också dialogen mellan städerna och Europeiska kommissionen. Målen kan dock inte uppnås om städerna inte lyckas få med ett brett spektrum av aktörer från olika delar av samhället i arbetet. Gemensam utveckling, samarbete mellan den offentliga och den privata sektorn, är också ett av konferensens genomgående teman vid sidan av klimatledarskap och de ungas delaktighet”, säger Milla Ovaska, chef för internationella ärenden.

Som en del av konferensen och det europeiska ungdomsåret ordnar Esbo programmet FutureMentors, där unga från olika städer i Europa för en dialog med beslutsfattarna i sina städer. Det är fråga om ett omvänt mentorskap.

”Vi ville ge ungdomarna en möjlighet att föra fram sina drömmar, sina önskemål och sin oro gällande sina egna framtida städer. De beslut som fattas nu påverkar långt in i framtiden, och de unga är de som ska leva i den framtiden. Vi hoppas att beslutsfattarna tack vare programmet vågar ge sig in i dialogen och ge utrymme för nya tankar”, berättar partnerskapskoordinatorn Marianne Julkunen.

Eurocities Awards-priser för bästa praxis för inkludering av invånare

Konferensens program på torsdagskvällen den 9 juni Eurocities Awards-ceremoni, där man delar ut erkännanden till de projekt i medlemsstäderna som har lyckats bäst med att engagera sina invånare och påverka deras livskvalitet. Årets priser delas ut i tre kategorier: ”Future generations transforming the cities”, ”Skills and competences for the future” och ”Scalable solutions for positive climate impact”. Pristagarna väljs av en jury med fem medlemmar. 

Representanter för medier är varmt välkomna att följa Eurocities-årskonferensens program på plats i Dipoli, Otnäs. Konferensen kan också följas virtuellt på evenemangets webbplats.

#Eurocities2022
#FutureMentors2022

Konferensen har utformats i samarbete med partner som bygger framtidens städer. De huvudsakliga samarbetspartnerna är Aalto-universitetet och VTT. Se alla samarbetspartner: eurocities2022.eu/partners.

Eurocities är det europeiska stadsnätverk som är viktigast för Esbo. Eurocities utför EU-intressebevakning, producerar information om EU:s finansieringsansökningar och lagstiftning samt fungerar som en plattform för ömsesidigt lärande mellan medlemsstäderna.

Nyckelord

Kontakter

Förfrågningar om intervjuer med talare och andra medieförfrågningar:
marknadsförings- och kommunikationschef Mari Ala-Mikkula, tfn 043 826 7495, mari.ala-mikkula@espoo.fi

Årskonferensen Eurocities 2022 Espoo:
chef för internationella ärenden Milla Ovaska, tfn 043 824 4911, milla.ovaska@espoo.fi

Future Mentors-programmet:
partnerskapskoordinator Marianne Julkunen, tfn 040 554 3606, marianne.julkunen@espoo.fi

Bilder

Esbo erbjuder sitt bästa när ledare från europeiska städer kommer till Esbo att delta i Eurocities-nätverkets årskonferens i juni. Bild: Antti Rastivo
Esbo erbjuder sitt bästa när ledare från europeiska städer kommer till Esbo att delta i Eurocities-nätverkets årskonferens i juni. Bild: Antti Rastivo
Ladda ned bild

Länkar

Om

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum