Vaasan kaupunki - Vasa stad

Under kvällar med temat att bry sig funderar föräldrar och barn på saker tillsammans

Dela

Kvällarna med temat att bry sig hör till de nyaste modellerna för förebyggande rusmedelsarbete, och sådana kvällar kommer att ordnas i Vasas alla skolor varje år. Det nya med modellen är att barnen under kvällarna med temat att bry sig är tillsammans med sina föräldrar och diskuterar kring olika teman. Föräldrarna ges också en modell för hur man ska diskutera rusmedel med barnet.

Kvällarna med temat att bry sig ordnas i alla finsk- och svenskspråkiga skolor i Vasa. Kvällarna är riktade till tredjeklassister och deras föräldrar. Kvällarna med temat att bry sig blir allas vår gemensamma sak.

– Familjen har en mycket viktig betydelse i barnets vardag. Familjen är en skyddande faktor mot rusmedelsproblem och problem med den mentala hälsan, därför vill man stödja en positiv växelverkan mellan föräldrar och barn, säger Sari Pulkkinen, projektanställd inom det rusmedelsförebyggande arbetet.

I Kvällar med temat att bry sig-modellen finns tre viktiga och aktuella delar: barnens välmående i det egna bostadsområdet, rusmedel i barnets ögon och medierna i barnets vardag.

Barnen är med och diskuterar

Aldrig förr har det varit sådana här föräldrakvällar, där också barnen får vara med. Det är viktigt att barnen är med i diskussionerna. Det pratas om sakerna så att barnen kan förstå vad man pratar om, och på så sätt kan de delta i diskussionen.

– Föräldrakvällen blir på så sätt gemensam tid kring viktiga saker tillsammans med det egna barnet. Kanske borde man snarare tala om en familjekväll i stället för en föräldrakväll, tipsar Pukkinen.

Föräldrarnas uppfattningar om medierna varierar mycket

– Diskussionen om medierna har väckt många olika åsikter. Föräldrarna förhåller sig till medierna på mycket olika sätt, och därför behövs det också mer diskussion om saken än i dag. Medierna i barnets vardag -delen tar upp alla sorters medier i barnets vardag. Som diskussionsunderlag används resultaten från en enkät som barnet och föräldrarna kan svara på före kvällen med temat att bry sig. På kvällen blir det också sociala medier-gympa, säger Pukkinen.

Nytt är en modell som underlag för diskussion om rusmedel

Barn stöter i vardagen på rusmedel eller rusmedelsanvändare till exempel på skolvägen och i webbvärlden. Barnen förhåller sig till situationerna på väldigt olika sätt; en del fäster ingen uppmärksamhet vid dem, andra är rädda och en del intresserade. I delen Rusmedel i barnets ögon ges en modell för föräldrarna, med vars hjälp de har lättare att diskutera rusmedel med sin tredjeklassist.

– Om ämnet känns hemlighetsfullt och det aldrig talas om, kan barnets nyfikenhet på rusmedel väckas. Barn iakttar ständigt sin omgivning och en del av barnen är benägna att ta modell av omgivningen. Vi som föräldrar kan inte veta vad vårt barn tänker om rusmedel om vi inte pratar med barnet. Genom att prata med sin egen förälder minskar rädslorna eller förstår barnet att det inte förknippas något fint och eftersträvansvärt med rusmedelsanvändning, säger Pulkkinen och betonar vikten av att prata.

Kvällar med temat att bry sig ordnas i samarbete

Kvällarna med temat att bry sig ordnas av Vasa stads enhet för hälsofrämjande, Mannerheims barnskyddsförbund (MLL) i Österbottens distrikt, skolan och elevvården. I de svenskspråkiga skolorna är också Nykterhetsförbundet hälsa och trafik rf med på temakvällarna.

Kvällar med temat att bry sig har redan ordnats med åtta skolor i höst.

Nyckelord

Kontakter

Sari Pukkinen, projektanställd inom det rusmedelsförebyggande arbetet, tfn 040 585 1200, sari.pukkinen@vasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum