Helsingin yliopisto

Under promotionen vid statsvetenskapliga fakulteten firar vi nya och gamla opinionsbildare - bland andra promoveras Paavo Lipponen och Vappu Taipale till hedersdoktorer

Dela
Helsingfors universitet/Kommunikation och samhällsrelationer 30.3.2011.

Den XIII solenna magister- och doktorspromotionen vid Helsingfors universitets statsvetenskapliga fakultet pågår under flera dagar som en serie akademiska fester, som ordnas fredagen den 13 maj och mellan den 2 och den 4 juni 2011.

Promotionen är en högtidlig avslutning på universitetsstudierna, där de politices magistrar samt politices och filosofie doktorer som utexaminerats från fakulteten beviljas de akademiska insignierna: magistrarna får rätt att bära lagerkrans och ring, doktorerna hatt och värja. Promotionstraditionen har utan avbrott iakttagits i Finland under hela universitetets historia, sedan år 1643.

Temat för promotionen år 2011 är "Gränslöst samhälle - gemensamt ansvar" Vårt samhälle ter sig idag mera gränslöst än under någon annan tidigare historisk period. Gränserna har emellertid försvunnit bara ur de privilegierades värld eftersom klasskillnader både inom Finland och globalt bestämmer hur det sociala och det materiella kapitalet fördelas. Promotionen påminner om att vi behöver ett gemensamt ansvar i en värld där gränserna har upplösts.

Statsvetenskapliga fakulteten promoverar också 12 hedersdoktorer, som har meriterat sig inom fakultetens vetenskapsgrenar eller inom samhället och som i sin karriär speglar gränslöshetens och ansvarets teman.

Hedersdoktorer under Statsvetenskapliga fakultetens promotion 2011:

Generaldirektör Vappu Taipale

Doktor Vappu Taipale verkade som generaldirektör för Forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården Stakes åren 1992-2008 och före det bland annat som social- och hälsovårdsminister. Taipale är docent i barn- och ungdomspsykiatri och har med sitt arbete på många sätt strävat efter att skapa förutsättningar för barnens och familjernas välfärd. Taipale är känd som en stark opinionsbildare och politiker som för fram ett kvinno- och ett familjeperspektiv i samhällsdebatten. Under de senaste åren har hon tagit ställning även för frågor kring åldrande bl.a. som ordförande för förbundet för seniorservice Vanhus- ja lähimmäispalvelujen liitto.

Generaldirektör Heli Jeskanen-Sundström

Heli Jeskanen-Sundström har varit generaldirektör för Statistikcentralen sedan år 2001. Under sin karriär har Jeskanen-Sundström på ett framgångsrikt och synligt sätt verkat i olika samarbetsorgan inom statistik både i hemlandet och internationellt. Hon har bland annat innehaft ledande uppgifter i statistikkommittéer inom EU, OECD och FN. Jeskanen-Sundström har dessutom varit en aktiv aktör inom olika områden i samhället, till exempel när det gäller främjandet av informationssamhället och utvecklingen av vetenskapspolitiken.
Generalsekreterare Hilkka Pietilä

Hilkka Pietilä är före detta generalsekreterare för FN-förbundet, fri forskare och medborgaraktivist. Hon verkade som generalsekreterare för FN-förbundet åren 1963-1990. Under denna tid blev hon mycket förtrogen med FN-systemets verksamhet och spred information bland finländarna med sina publikationer och sin verksamhet. Pietiläs specialområden har särskilt varit den ekonomiska och sociala utvecklingsverksamheten inom världsorganisationen, de mänskliga rättigheterna och verksamheten för att främja kvinnornas ställning. Pietilä har deltagit i verksamheten inom u-landsforskningen vid Helsingfors universitet ända sedan den organiserades på 1970-talet.

Paavo Lipponen

Paavo Lipponen utexaminerades från linjen för internationell politik vid Helsingfors universitet. Lipponen verkade som Finlands statsminister under två perioder, åren 1995-1999 och 1999-2003, och därefter som riksdagens talman åren 2003-2007. Efter sin politiska karriär har Lipponen verkat som konsult inom energiindustrin. Dessutom verkade Lipponen under en lång period som ordförande för SDP och inom Helsingfors stadsfullmäktige. Lipponens era präglas särskilt av de inledande åren av Finlands EU-integration och utformningen av Finlands EU-politik.

Ambassadör Antti Karppinen

Antti Karppinen har tjänat inom utrikesförvaltningen sedan år 1954. Han har i flera år arbetat i Sovjetunionen samt som ambassadör i Prag och Bonn. Utöver hans förtjänstfulla diplomatiska karriär har Karppinens insats inom Rysslandsforskningen varit betydande. Efter att han pensionerades från UM fortsatte han sin forskning om Ryssland. Karppinens expertis har varit oersättlig för många doktorander på Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet. Karppinens första vetenskapliga monografi "Venäjän aatetta jäljittämässä" (ung. På spaning efter den ryska ideologin) kandiderade för Fakta Finlandia-priset år 2000.

Professor B. Vivekanandan

B. Vivekanandan är professor emeritus vid Jawaharlar Nehru-universitetet i New Delhi och verkar fortfarande som aktiv forskare och opinionsbildare i Indien. Vivekanandan har skrivit och redigerat tiotals böcker om internationella relationer, särskilt om den nordiska välfärdsstaten och den utveckling som har lett dit. Vivekanandan är också känd för den konferens han arrangerade i New Delhi, där deklarationen om en global välfärdsstat presenterades. "The Eleven Thesis of Delhi" väcker fortfarande diskussion.

Professor Hans-Werner Sinn

Hans-Werner Sinn är professor i ekonomi vid universitetet i München och leder det ekonomiska forskningsinstitutet ifo Institut. Sinn är en vida citerad forskare som röner stor uppskattning inom vetenskapssamfundet och den akademiska världen. Hans omfattande vetenskapliga produktion hör till den internationella toppen. Inom forskningsenheten ifo har Sinn skapat ett av de mest betydande forsknings- och konferensprogrammen i Europa. Sinn har också uppträtt som en ekonomisk-politisk rådgivare av betydelse, och hans uttalanden och verk har haft praktiskt inflytande på Tysklands ekonomiska politik. Boken "Ist Deutschland noch zu retten" har i sin engelska översättning "Can Germany be Saved" fått en vid läsarkrets.

Professor Kari Waerness

Kari Waerness har verkat som professor vid universitetet i Bergen i Norge. Waerness har en betydande roll i grundandet av Norges första centrum för kvinnoforskning i Bergen år 1978. i Bergen år 1978. Hon är den första forskaren som på 1980-talet lyfte fram begreppet omsorg och betydelsen för den nordiska välfärdsstaten av det omsorgsarbete som görs av kvinnorna. Waerness har haft stort inflytande på uppkomsten av begreppen inom familje- och omsorgsforskningen såväl i de nordiska länderna som internationellt.

Professor Thandika Mkandawire

Thandika Mkandawire är en av de mest kända och uppskattade afrikanska nationalekonomerna. Han har breddat sin utbildning som nationalekonom genom att publicera verk om bl.a. social- och välfärdspolitikens roll i utvecklingsprocessen samt demokratiutsikterna och samhällsvetenskaperna i Afrika. För närvarande verkar han som professor i Afrikas utveckling vid London School of Economics. Därförinnan ledde han FN:s forskningsinstitut för social utveckling UNRISD i mer än ett decennium. Under denna period blev UNRISD känt som ett innovativt forskningsinstitut. Mkandawire har också varit generalskreterare för samarbetsorganisationen för afrikanska samhällsvetare CODESRIA.

Doktor Doda María Téllez

Dora María Téllez gjorde sig känd i Nicaragua som kommendör för den sandinistiska gerillarörelsen som störtade Somozas diktatur, då hon var endast 22 år gammal. Under åren 1980-1984 var hon hälsominister i Nicaragua och verkade aktivt bl.a. i den hälsokampanj som fick pris av UNESCO. Senare har hon varit en kraftfull kritiker av sandinistregeringen och korruptionen under 2000-talet. Inom den akademiska forskningen fick hennes bok om den lokala historien i Nicaragua erkänsla av socialhistoriker som god grundforskning. År 2004 utnämndes hon till gästande professor vid Harvarduniversitetet, men hennes visumansökan till USA avslogs med motiveringen att hon hade varit "terrorist". Forskare vid Harvard och 15 andra inflytelserika amerikanska universitet gjorde ett ställningstagande till försvar för Téllez, som fick stor uppmärksamhet.

Professor Göran Therborn

Göran Therborn har verkat som professor i sociologi och forskningsledare vid Cambridge-universitetet sedan år 2006. Före det ledde han Swedish Collegium for Advanced Study in Social Sciences SCASS och var professor i sociologi vid universitetet i Uppsala. Han har haft flera internationella forskningssamarbetsuppdrag inom socialpolitik och sociologi. Han är specialist inom samhällspolitisk historia och politisk sociologi och har skrivit om demokratins historia i OECD-länderna och i Latinamerika, om den sociala utvecklingen i Sverige och om jämförande samhällspolitik. Under de senaste åren har Therborn också ägnat sig åt forskning i jämförande modernitet och globala processer.

Professor Shalom Schwartz

Shalom Schwartz verkar för närvarande som professor vid universitetet i Jerusalem. Hans forskningsprojekt om värdeinnehåll och -strukturer, som han inledde tillsammans med finländska socialpsykologer för 25 år sedan, har utvecklats till en central referensram för den interkulturella jämförande psykologin. Schwartz värdemätare (The Schwartz Value Survey, SVS) är den värdemätare som används mest i undersökningar idag. Tillämpningsområdena sträcker sig från politik och ekonomi till människornas hälsa och välfärd.

Om ni vill intervjua hedersdoktorerna ska ni kontakta Anna Parkkinen (anna.parkkinen@alumni.helsinki.fi eller 050 480 1711) som är ansvarig för hedersdoktorerna i promotionskommittén.

Promotor år 2011 är professor Seppo Hentilä, ceremonimästare professor Anne Haila övermarskalk universitetslektorn, PD Ullamaija Seppälä. Ordförande för promotionskommittén, eller gratista, är PM Vilja Rydman och den medlem av promotionskommittén som ansvarar för hedersdoktorerna är PM Anna Parkkinen.


Mer information om promotionen finns på webbsidorna http://www.helsinki.fi/valtsikanpromootio och http://blogs.helsinki.fi/valtsikanpromootio-sv. Info ger också promotionskommitténs sekreterare Jussi Nuortimo, tfn 050 312 1017 / 09 191 40827, promootio2011-info@helsinki.fi

Om

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Följ Helsingin yliopisto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin yliopisto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye