Suomen Punainen Risti SPRSuomen Punainen Risti SPR

Undersökning: Ungdomar som är på väg att bli självständiga vill vara en del av samhället

Jaa

Unga vuxna som behöver stöd i sin självständighetsprocess är aktiva aktörer i samhället. Att bli självständig betyder för en ung person att göra saker tillsammans och att lära sig att stöda sig på andra, inte att klara sig ensam. Det här framgår av en undersökning som gjorts av forskningsprojektet ALL-YOUTH och Röda Korsets De ungas skyddshus.

Teckning: Riku Ounaslehto
Teckning: Riku Ounaslehto

På torsdag 12.11 publiceras ALL-YOUTH-forskningsprojektets och Finlands Röda Kors De ungas skyddshus undersökning Att vara sig själv som en del av samhället – Unga vuxna i självständighetsprocessen som medborgare. I undersökningen granskas 18–24-åriga ungdomars erfarenheter av att bli självständiga i det finländska samhället. Ungdomarna som deltog i undersökningen har fått hjälp i sin självständighetsprocess av De ungas skyddshus.

Ungdomarna vill delta på många sätt

Många av deltagarna i undersökningen tänker att de utför sin del i samhället genom att studera och få fotfäste i arbetslivet. Ungdomarna värdesätter medborgarkompetensen i anknytning till utkomst, betalning av skatter och skötsel av egna ärenden, för vilket de gärna vill ha kunskap och stöd. De unga som deltog i undersökningen är också intresserade av att påverka i samhället, men de upplever att det inte är enkelt för dem att komma med i politiken. Många efterlyser mera information om påverkansformer samt anser att ungdomar som samhällsaktörer borde värdesättas mera.

– En del kanaliserar sina åsikter till exempel till någon frivilligverksamhet eller hobby eller så påverkar de genom sitt livsstilsval. Samtidigt är det många som inte identifierar den samhällspolitiska betydelsen av sin vardagsaktivitet, säger ledaren för ALL-YOUTH-forskningsprojektet professor Päivi Honkatukia från Tammerfors universitet.

Att bli självständig är inte att klara sig ensam

Ungdomar som håller på att bli självständiga behöver stöd förutom i ärenden som gäller utbildning och karriärsval också i frågor som gäller boende och utkomst eller problem med sociala relationer. Förtroendefulla och trygga människorelationer är en förutsättning för en god självständighetsutveckling hos de unga.

– Känslan av samhällstillhörighet kan av olika orsaker vara komplicerad. Den kan bottna i diskriminering, svåra livssituationer, otrygghet eller osäkerhet, berättar Honkatukia.

En del av de unga upplever att samhällets förväntningar gällande vuxenblivande är betungande. Tvånget att välja, bristen på information samt konkurrensen om utbildnings- och arbetsplatser orsakar för en del en förlamande press. Det är inte lätt för alla att hitta den ”egna grejen” och det sker inte på ett ögonblick.

Enligt forskarna kan kravet som präglar självständighetsprocessen om att man ska klara sig själv vara ansträngande för många unga vuxna. I undersökningen berättar ungdomarna att de i och med att de har fått hjälp har insett att det i självständighetssträvandena också behövs en förmåga att stöda sig på andra människor.

– Att bli självständig betyder inte att man frigör sig från sociala relationer. Tvärtom, när en ung människa blir självständig, ska han eller hon ha möjlighet att få fotfäste i samhället och olika gemenskaper på nya sätt. Varje ung person som är på väg mot vuxenlivet behöver trygga människor, bärande gemenskaper och lättillgängligt stöd. De unga ska ha rätt att söka sin självständighetsstig i fred, tillsammans med andra och utan oskälig press om att klara sig själv, betonar chefen för skyddshusverksamheten för unga Leena Suurpää.

Undersökningen publiceras som en del av De ungas skyddshus webinarium En dag för självständighetsprocessen torsdag 12.11 kl. 9 – 11.30.

Anmälningar till webinariet: https://www.lyyti.in/Itsenaistymispaiva_9003

Ytterligare information och begäran om intervju:

Ledaren för ALL-YOUTH-projektet professor Päivi Honkatukia, Tammerfors universitet, tfn 050 326 8458, paivi.honkatukia@tuni.fi

Chef för skyddshusverksamheten för unga Leena Suurpää, Röda Korsets De ungas skyddshus, tfn 050 543 8251, leena.suurpaa@redcross.fi

Kommunikationssakkunnig Anni Heinonen, Röda Korsets De ungas skyddshus, tfn 040 621 4601, anni.heinonen@redcross.fi

ALL-YOUTH är ett tvärvetenskapligt projekt, som undersöker 16-25-åriga ungdomars förmåga till och hinder för samhällsdeltagande samt de ungas uppfattningar om hållbar utveckling, växt och välmående. Projektet producerar nya lösningar för de ungas aktivare medborgarskap ur perspektiven god förvaltning och rättsstatsprincipen, digitala innovationer samt hållbar utveckling och bioekonomi.

http://www.allyouthstn.fi/sv/all-youth-3/

Röda Korsets skyddshus för unga erbjuder kris- och samtalshjälp med låg tröskel för ungdomar och deras familjer. De ungas skyddshus hjälper ungdomar och deras familjer både i små och stora problem.Hjälpen är avgiftsfri och fås snabbt utan remiss.Utöver samtalshjälp erbjuder skyddshusen ungdomarna tillfällig inkvartering samt stöd i strävandena mot ett självständigt liv eller återställande av en regelbunden dygnsrytm.Skyddshusen erbjuder samtalshjälp också på webben för ungdomar i Sekasin-chatten och för familjer i Suhteellista-webbtjänsten.

https://www.rodakorset.fi/ungasskyddshus

Kuvat

Teckning: Riku Ounaslehto
Teckning: Riku Ounaslehto
Lataa
Foto: Joonas Brandt
Foto: Joonas Brandt
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme