Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Understöd kan sökas vid NTM-centralerna

Dela
NTM-centralerna öppnar den 18 oktober 2022 ansökningstiden för flera understöd som gäller byggd miljö, naturmiljö, vattenvård och ekologiskt hållbara lösningar. Understöd kan sökas för bland annat vård av byggnadsarvet och restaurering av vattendrag. Ansökningstiderna löper i regel ut den 30 november. Understöden är prövningsbaserade statsunderstöd inom Miljöministeriets och Jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområden.

NTM-centralerna rekommenderar att man använder regionförvaltningens e-tjänst för att ansöka om understöd. Ansökan kan sparas som utkast så att man kan fortsätta att fylla i den senare.I e-tjänsten används stark autentisering.

Det lönar sig för organisationssökanden att ta i bruk Suomi.fi-fullmakter, med vilka man kan fastställa vem eller vilka som kan uträtta ärenden på organisationens vägnar i ett understödsärende. Fullmakterna kan ändras i en situation där personen som sköter ärendet byts ut i organisationen. På så sätt fortsätter understödsprocessen smidigt trots personbyten.

Personsökanden kan i regionförvaltningens e-tjänst använda funktionen ”Bjud in en ny hanterare”, med vilken man kan ge en annan person rätt att till exempel svara på en begäran om komplettering eller lämna in en ansökan om utbetalning.

Man vill bevara det värdefulla byggnadsarvet

Bidragen för vård av byggnadsarvet främjar bevarandet av värdefullt byggnadsarv enligt byggnadens skyddsvärden. Exempel på reparationsobjekt är t.ex. yttertak, stomme, ytterväggar, husgrund, fönster, dörrar eller eldstäder. Understöd kan också sökas för restaurering av andra byggnader eller andra omedelbara omgivningar på byggnadens gårdsplan samt för att planera reparationer.

Bidraget kan sökas av privata byggnadsägare, samfund som främjar vård av byggnadsarvet, kommuner och samkommuner.

Understöd för naturskydd och byggnadsarv i skärgårdsområden

Bidrag för miljövård i skärgården kan sökas för sådana åtgärder som främjar skyddet av skärgårdsnaturen, bevarandet eller förbättrandet av skärgårdslandskapet samt vården av skärgårdens byggnadsarv.

Understöd kan sökas av föreningar och stiftelser som främjar naturskydd och miljövård i skärgårdsområden, skärgårdskommuner samt privata ägare av byggnader i skärgårdskommuner och skärgårdsdelar i andra kommuner. En förteckning över kommunernas skärgårdsdelar finns i statsrådets förordning 1089/2016. I NTM-centralen i Södra Österbottens område finns skärgårdsområden enligt förordningen i Malax, Larsmo, Korsholm, Närpes och Vörå.

Stöd till det arbete som utförs i vattendrag och avrinningsområden

Understöden för åtgärder inom vatten- och havsvården är avsedda för projekt som främjar genomförandet av vattenvård och uppnående och upprätthållande av en god status i vattendragen. Projekt som förbättrar vattnens status i vattendrag och avrinningsområden enligt förvaltningsplanerna prioriteras. Understöd kan beviljas för projekt där statusen i vattendraget som är föremål för åtgärder är sämre än god eller där det finns risk för att statusen inte kan bevaras.

För att nå målsättningen god vattenstatus kan det krävas att den yttre belastningen minskar samt restaureringsåtgärder i sjöar, åar, kustområden och småvatten. Projektet kan inkludera vattenskyddslösningar som görs både i vattendraget och i avrinningsområdet, med undantag av åtgärder för hållbar vattenhushållning inom jord- och skogsbruket, för vilka ett separat bidrag kan sökas. Projekten strävar efter långvariga effekter för vattnens status. För att säkerställa målet vill man rikta understöden till större projekthelheter och samarbeten mellan flera aktörer. Det är önskvärt att projekten utnyttjar regionala sakkunnignätverk, och de kan understödas som en del av genomförandet av de konkreta åtgärderna.

För att få understöd ska sökanden i allmänhet vara en registrerad förening, ett delägarlag i ett vattenområde, ett fiskeriområde, en sammanslutning enligt vattenlagen, en kommun eller ett företag.

Hållbar vattenhushållning inom jord- och skogsbruket främjas    

Målet med understödet för hållbar vattenhushållning inom jord- och skogsbruket är att förbättra vattnens status genom att främja en vattenhushållning där jord- och skogsbrukets samt vattenskyddets behov beaktas och samordnas.

Understöd kan beviljas projekt som främjar planering, genomförande och samarbete inom vattenhushållning i avrinningsområden samt anpassning till förändrade klimatförhållanden. Dessutom förbättrar projekten vattenhushållningen på åkrar och i skogar, minskar belastningen på vattendragen och ökar den biologiska mångfalden.

De projekt som understöds kan vara omfattande samarbetsprojekt som genomförs av flera aktörer på avrinningsområdesnivå eller delavrinningsområdesnivå eller mindre lokala projekt. I projekten kan det göras planering på avrinningsområdesnivå, men det är önskvärt att det i projekten också utförs konkreta naturenliga åtgärder för att främja vattenhushållningen. Metoder för vattenhantering är till exempel tvåstegsdiken, naturenliga dammkonstruktioner, restaurering av fåror och andra lösningar som fördröjer vattnet i avrinningsområdet. Vid bedömningen av projektens lämplighet beaktas bland annat huruvida det identifierats ett behov av åtgärder i planerna och åtgärdsprogrammen för vatten- och havsvården samt huruvida det verifierats att projektet medför nytta.

Understöd kan beviljas juridiska personer, såsom registrerade föreningar, vattenrättsliga sammanslutningar, delägarlag, kommuner eller samkommuner, läroanstalter eller företag.

NTM-centralerna i Södra Österbotten, Egentliga Finland och Norra Österbotten sköter den riksomfattande specialuppgiften som berör vattenhushållning inom jord- och skogsbruket. NTM-centralen i Norra Österbotten är statsbidragsmyndighet.

Beredskapen och riskhanteringen inom vattenhushållningen samt en hållbar användning av vattenresurserna stärks

Understöden för åtgärder i vattendrag är avsedda för projekt för hållbar vattenhushållning och hållbar användning av vattenresurser. Understöd kan beviljas för projekt för översvämningsskydd och andra projekt som förbättrar användningen av och statusen i vattendragen och -miljön samt beredskapen och riskhanteringen inom vattenhushållningen. Dessutom kan understöd beviljas för utvecklings- och investeringsprojekt som främjar en hållbar användning av vattenresurserna.

Som åtgärder som förbättrar användningen av och statusen i vattendrag och vattenmiljön kan stöd beviljas för vattendragsåtgärder för hantering av översvämningsrisker enligt planerna för hantering av översvämningsrisker och för att minska andra risker och olägenheter med anknytning till vattenhushållning samt för att främja mångsidig användning och skötsel av vattendrag. Stöd kan också beviljas för deltagande i gemensamma dikningsprojekt till en sökande som inte kan få strukturstöd för jordbruket.

Som projekt som främjar ett hållbart nyttjande av vattennaturresurserna beviljas stöd till projekt som främjar försöks-, investerings- och exportverksamhet inom vattenhushållningssektorn samt innovativa offentliga upphandlingar och verksamhetsmodeller i anslutning till dem.

Understödet kan sökas till exempel av en registrerad förening, en sammanslutning enligt vattenlagen eller en kommun.

Understöd för fiskeriekonomiska restaureringar

Understöd för vattendragsåtgärder och fiskeriekonomiska åtgärder kan beviljas projekt vars mål är att främja fiskens vandring, fiskbeståndens naturliga förökning eller förbättra möjligheterna till hållbart fiske. Projekten ska särskilt sträva efter att stärka livskraften i utrotningshotade eller sårbara fiskbestånd.

Projekt som understöds kan vara till exempelvis restaurering av fiskars naturliga förökningsområden, byggande av fiskvägar och tryggande av vandringsfiskars naturliga livscykel. Objekt som nämns i den nationella fiskvägsstrategin, de regionala fiskeriekonomiska restaureringsprogrammen eller åtgärdsprogrammen för vattenvård prioriteras. Ansökningarna som gäller bidrag för fiskeriekonomisk iståndsättning i Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten är koncentrerade till NTM-centralen i Egentliga Finland.

Understöd kan beviljas samfund och företag med rättshandlingsförmåga samt privatpersoner.

Skyddsplaner för skydd av grundvatten

Syftet med skyddsplanerna för grundvattenområden är att främja god status i grundvattnen och skyddsåtgärder för grundvatten. Det centrala målet med skyddsplanen är att identifiera de risker som mänsklig verksamhet orsakar för grundvattnet, förebygga att grundvattnets kvalitet försämras och trygga grundvattnets kemiska status och grundvattenmängden i området. Utarbetandet och uppdateringen av skyddsplaner bör i synnerhet riktas till områden som inom vattenvården fastställts som riskgrundvatten.

Understöd kan beviljas till kommuner för att utarbeta och uppdatera skyddsplaner för grundvattenområden.

Ovan nämnda understöd söks i regel hos den NTM-central inom vars område åtgärderna ska vidtas, med undantag av Satakunta, vars miljöuppgifter sköts av NTM-centralen i Egentliga Finland, och Österbotten, vars miljöuppgifter sköts av NTM-centralen i Södra Österbotten. Dessutom har ansökan om understöd för främjande av fiskerihushållningen på riksnivå koncentrerats till tre NTM-centraler. Understöd för hållbar vattenhushållning inom jord- och skogsbruket söks hos NTM-centralen i Norra Österbotten.

Understöd även för avstående från gasuppvärmning, vattenvård i stadsområden, miljöfostran och fjällområden

I dag öppnas också följande nationellt centraliserade understödsansökningar, som de ansvariga NTM-centralerna informerar om separat:

Nyckelord

Kontakter

Mer information från NTM-centralen i Södra Österbotten eller den ansvariga NTM-centralen:


Vård av byggnadsarvet:
• Överinspektör Carina Ahlvik-Fors, tfn 0295 027 815


Miljövård i skärgården:
• Överinspektör Hannu Mahla, tfn 0295 027 874


Genomförandet av åtgärder inom vatten- och havsvården:
• Södra Österbotten: vattenvårdsexperter Riku Palo, puh. 0295 027 414 och Hanna Välimaa, tfn 0295 027 383
• Österbotten: vattenvårdsexpert Helena Puro, tfn 0295 027 029
• Mellersta Österbotten: vattenhushållningsexpert Marko Aalto, tfn 0295 027 971


Vattenhushållning inom jord- och skogsbruket:
• Miljösakkunnig Essi Hillgren, tfn 0295 022 022, NTM-centralen i Egentliga Finland
• Miljösakkunnig Henri Vaarala, tfn 0295 037 089, NTM-centralen i Norra Österbotten
• Ledande vattenhushållningsexpert Eeva Nuotio, NTM-centralen i Södra Österbotten, tfn 0295 028 025


Vattenhushållning och hållbar användning av vattenresurser:
• Chef för gruppen för översvämningsskydd och torrläggning Sari Yli-Mannila, tfn 0295 027 962
• Vattenhushållningsexpert Petter Höglund, tfn 0295 027 810


Skyddsplaner för grundvattenområden:
• Södra Österbotten: Överinspektör Tilda Rantataro, tfn 0295 027 668
• Mellersta Österbotten: Överinspektör Anne Petäjä-Ronkainen, tfn 0295 024 221
• Österbotten: Överinspektör Krister Dalhem, tfn 0295 027 671
• Chef för enheten för områdesanvändning och vattentjänster Jyrki Palomäki, tfn 0295 027 894


Fiskeriekonomisk iståndsättning:
NTM-centralen i Egentliga Finland (landskapen Kymmenedalen, Södra Karelen, Nyland, Egentliga Finland, Satakunta, Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten):
• Fiskeribiolog Leena Rannikko, tfn 0295 022 649
• Fiskerimästare Vesa Vanninen, tfn 0295 029 095
• Fiskerimästare Kyösti Nousiainen, tfn 0295 028 602
• Fiskeribiolog Perttu Tamminen, tfn 0295 021 215


e-postadresserna bildas enligt modellen fornamn.efternamn@ely-keskus.fi

Länkar

Om

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Påskens varma väder ökar på vårflödet i de österbottniska landskapen28.3.2024 10:22:44 EET | Tiedote

Det varma vädret som förutspås till påsk, liten förekomst av nattfrost och eventuellt regn som smälter snön i de österbottniska landskapen kan få flödet i åar och älvar att stiga. Enligt nuvarande prognoser stiger vattenflödet i takt med stigande temperaturer framför allt i områdets sydligaste delar i Sydösterbotten såsom Lappfjärds å, Tjöck å och Närpes å. Flödena i dessa vattendrag kan stiga till nivån för en genomsnittlig vårflod under påsk. Enligt de nuvarande prognoserna infinner sig den större vårflodstoppen i dessa vattendrag vid mitten av april.

Pääsiäisen lämmin sää nostaa jokien virtaamia Pohjalaismaakunnissa28.3.2024 10:22:44 EET | Tiedote

Pääsiäisen ajalle ennustettu lämpenevä sää, yöpakkasten vähäisyys ja mahdolliset sateet sulattavat lumia pohjalaismaakunnissa ja saavat jokien virtaamat nousuun. Tämän hetken ennusteiden mukaan virtaamat nousevat lämpenevän sään myötä etenkin Pohjanmaan rannikon eteläisimmillä vesistöillä kuten Lapväärtin-, Teuvan- ja Närpiönjoella. Näillä vesistöillä virtaamat saattavat pääsiäisen aikana nousta keskimääräisen kevättulvan tasolle. Suurempi kevään tulvahuippu ajoittuu tämän hetken ennusteissa näillä rannikon vesistöillä huhtikuun puolivälin paikkeille.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye