HUS

Uniapnealähetteiden määrät kasvaneet vuoden aikana

Jaa

Uniapnean lähetemäärät ovat olleet viime vuosina kasvussa HUSin Iho- ja allergiasairaalan uniapneapoliklinikalla. Esimerkiksi vuosien 2020–2021 aikana lähetteiden määrät kasvoivat 9 prosenttia. Poliklinikkakäyntien ja potilaiden määrät ovat kasvaneet koko HUSin alueella. Hoitamaton keskivaikea tai vaikea uniapnea lisää korkean verenpaineen sekä sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Noin 4 % miehistä ja 2 % naisista sairastaa obstruktiivista eli rakenteellisista syistä johtuvaa uniapneaa. Tieto esiintyvyydestä kuitenkin vaihtelee ja suurempiakin esiintyvyysarvioita on esitetty, sanoo ylilääkäri Paula Kauppi Sydän- ja keuhkokeskuksesta.

”On arveltu, että miehistä jopa 17 %:lla ja naisista 9 %:lla olisi uniapnea.”

Uniapnean voivat paljastaa yönaikainen kuorsaava ja katkonainen hengitys, aamupäänsärky, päiväaikainen väsymys, keskittymisvaikeudet, muistiongelmat ja yöllinen virtsaamistarve. Usein uniapneapotilailla on myös ylipainoa.

Hoidon tukena uniapnean digihoitopolku

Hoitamattomana uniapnea voi olla terveysriski. Hoitamaton uniapnea lisää riskiä korkeaan verenpaineeseen sekä sydän- ja aivoinfarktiin. Keskivaikea tai vaikea hoitamaton uniapnea voi olla riski myös ajoterveyden ja -turvallisuuden kannalta. Tämän vuoksi uniapneaa sairastavia ammattikuljettajia tutkitaan ja seurataan tarkemmin.

Uniapneaa voidaan hoitaa CPAP-laitteella eli ylipainehengityslaitteella, painonhallinnalla, hammaskiskolla ja välttämällä selällään nukkumista.

”Uutena uniapnean hoitojärjestelmässä on otettu mukaan uniapnean digihoitopolku. Potilaan hoitoon pääsyn nopeuttamiseksi merkittävä osa potilasta ohjataan suoraan CPAP-hoitoon”, sanoo Kauppi.

Kaikki uniapneapotilaat eivät sopeudu CPAP-hoitoon ja tutkimusten mukaan jopa kolmannes CPAP-hoitoa saavista potilaista lopettaa hoidon ensimmäisen vuoden aikana. Näiden potilaiden kohdalla uniapnean hoito jatkuu muilla aiemmin mainituilla hoitokeinoilla. Uniapnean hoidon ja CPAP-hoidon tavoitteena on unen rakenteen korjaaminen ja sen myötä päiväväsymyksen väheneminen sekä sydän- ja verisuonitapahtumien riskin pienentäminen.

Katso Suorana HUSista info 10.6.2022 tästä. HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Tietoa infoistamme löydät täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylilääkäri Paula Kauppi, Sydän- ja keuhkokeskus, paula.kauppi@hus.fi, p. 050 428 6802

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Behandling med coronavirusläkemedlet Paxlovid inleds på HUS1.7.2022 08:42:13 EEST | Tiedote

Paxlovid är det första orala läkemedlet för behandling av covid-19 som fått försäljningstillstånd i Europa. Social- och hälsovårdsministeriet har definierat målgrupperna för den nya Paxlovid-coronavirusmedicinen. De enheter som har hand om specialistsjukvården på HUS börjar genast ge läkemedlet till de patienter som följs upp hos dem, och som på grund av sin sjukdom eller läkemedelsbehandling lider av immunbrist. Läkemedlet ges också till vissa cancerpatienter och till personer med kronisk lungsjukdom.

Paxlovid-koronaviruslääkkeen käyttö alkaa HUSissa1.7.2022 08:38:53 EEST | Tiedote

Paxlovid on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke koronavirustaudin hoitoon. Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt uuden Paxlovid-koronaviruslääkkeen kohderyhmät. HUSin erikoissairaanhoidon hoitavat yksiköt aloittavat välittömästi lääkkeen käytön niille seurannassa oleville potilailleen, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia, tietyille syöpäpotilaille ja kroonista keuhkosairautta sairastaville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme